Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaamse wetgeving over inzet coronapas in ziekenhuizen

Het Grondwettelijk Hof heeft één artikel van het Vlaamse decreet vernietigd dat de invoering mogelijk maakt van het COVID Safe Ticket (CST). Het Hof struikelt over het feit dat er geen duidelijke criteria zijn uitgewerkt voor het al dan niet inzetten van die coronapas in ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een handicap. Alle andere beroepen tegen het CST zijn verworpen.

In de zomer van 2021 beslisten de verschillende regeringen van het land om de inzet van het COVID Safe Ticket, gebaseerd op het digitaal EU-COVID-certificaat, mogelijk te maken om in de context van de coronapandemie toegang te verkrijgen tot bepaalde plaatsen of evenementen. Het zijn de deelstaten die de invoering van de coronapas wettelijk mogel ijk hebben gemaakt.

Tegen de wetgeving over de coronapas werden veertien beroepen ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Die zijn woensdag bijna allemaal verworpen. Enkel het Vlaams CST-decreet is problematisch, zo oordeelt het Hof. Het stelt vast dat niet verduidelijkt wordt in welke omstandigheden de coronapas kan ingezet worden in voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen en op welke categorieën van personen het CST daar eventueel niet van toepassing is.

De bezoekers van de bewoners van die instellingen kunnen dan ook onvoldoende weten of het gebruik van de coronapas al dan niet verplicht is, zo oordeelt het Hof. Daarom is het desbetreffende artikel van het Vlaams decreet in strijd met het recht op eerbiediging van het privé- en gezinsleven.

De kritiek van onder anderen privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert en zijn stichting Ministry of Privacy dat het COVID Safe Ticket discriminerend is voor niet-gevaccineerde personen en een verdoken vaccinatieplicht uitmaakt, wordt door het Hof van tafel geveegd. De coronapas is namelijk ook beschikbaar voor wie zich niet wil of kan laten vaccineren, luidt de argumentatie.

Wel is het zo dat de eis om een coronapas voor te leggen om toegang te krijgen tot bepaalde plaatsen of instellingen een inmenging in het recht op eerbiediging van het privé- en gezinsleven kan inhouden, geeft het Hof toe. Maar anderzijds heeft de overheid de plicht om het leven en de gezondheid van haar burgers te beschermen. En omdat uit wetenschappelijke studies duidelijk blijkt dat wie recent gevaccineerd, hersteld of getest is veel minder kans heeft om een ander te besmetten met het coronavirus, kan de overheid oordelen dat het gebruik van de coronapas wel degelijk noodzakelijk is.

Tot slot wordt ook de kritiek dat het COVID Safe Ticket het recht op persoonlijke vrijheid en het recht op de bescherming van persoonsgegevens zou schenden, door het Hof afgewezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.