Groene enveloppe: voor veilig medicatiegebruik na ziekenhuisontslag

Het project De Groene Enveloppe, ontstaan bij Kovag (Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgild) is een samenwerkingsproject tussen huisapothekers en meer dan 40 ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Het doel  is om, na ontslag van een patiënt uit het ziekenhuis, het actuele en correcte medicatieschema vanuit het ziekenhuis tot bij de huisapotheker te krijgen, en medicatiefouten in de thuissituatie te vermijden. Het project loopt sinds 3 jaar. Een recent onderzoek toont positieve resultaten. 

Het AZ Sint-Blasius is één van de drijvende krachten in het project en in de communicatiecampagne.

Wanneer iemand opgenomen wordt in het ziekenhuis voor observatie, een behandeling of een ingreep, gebeurt het vaak dat de behandelend arts het medicatieschema van de patiënt aanpast. Het is belangrijk dat de huisapotheker hiervan op de hoogte is, zodat die de correcte medicatie inname kan bewaken samen met de huisarts.

Op dit ogenblik is er geen vlotte digitale gegevensdeling mogelijk tussen het ziekenhuis en de huisapotheken. Informatieoverdracht van het medicatieschema is enkel mogelijk op papier. Zo is het concept van de ‘groene enveloppe’ ontstaan: de deelnemende ziekenhuizen geven bij ontslag van de patiënt het medicatieschema voor de huisapotheker mee in een specifieke groene enveloppe. De patiënt wordt gemotiveerd om de omslag af te geven bij de apotheker. Op deze manier is de huisapotheker op de hoogte van eventuele wijzigingen of stopzettingen, kan deze noteren in het eigen dossier, en medicatiefouten helpen bewaken.

Sofie Van de Velde, ziekenhuisapotheker in AZ Sint-Blasius, heeft in 2023 als thesisonderzoek voor het behalen van de master in het Management en het Beleid van de Gezondheidszorg, het traject van de ‘groene enveloppe’ in kaart gebracht aan de hand van semigestructureerde interviews met 100 patiënten en 13 apothekers. 

  • Iets meer dan de helft van de patiënten (56%) zegt de enveloppe afgegeven te hebben aan de huisapotheker.
  • 52% van hen vindt het een meerwaarde om hem af te geven aan de huisapotheker. 
  • Alle huisapothekers (100%) vinden het schema een meerwaarde, 31% met bedenkingen. 
  • Bij 69% lukt het vlot om het schema te verwerken in het digitaal platform Vitalink, 31% doet dit niet. 
  • 69% vindt het haalbaar om méér enveloppen te verwerken. 

Medicatieschema

Het thesisonderzoek concludeert dat er nog ruimte is om de patiënten eraan te herinneren de enveloppe af te geven aan de (huis)apotheker en om hen te overtuigen van het belang ervan. Hier ligt ook een kans voor de (huis)apotheker om het medicatieschema meer kenbaar te maken aan de patiënten, erover in dialoog te gaan, en in samenspraak met de huisarts actuele schema’s voor de patiënt te printen. 

In AZ Sint-Blasius zijn recent enkele bijkomende initiatieven genomen om de return ratio te verhogen. Zo is er sinds kort o.a. een infofilmpje voor patiënten op het digitaal TV-scherm aan het bed en een informatiecampagne voor artsen en verpleegkundigen.  

“De groene enveloppe is een goed communicatiemiddel met het ziekenhuis om medicatie informatie te verkrijgen van onze patiënten”, zegt Marie De Backer, projectcoördinator bij Kovag. Op deze manier kunnen we extra aandacht besteden aan deze patiënten die er nood aan hebben om begeleid te worden na ontslag.”

Vitalink

Een verbetering van de integratie van het digitaal platform Vitalink in alle softwarepakketten, inclusief in het elektronisch patiëntendossier in het ziekenhuis, is cruciaal om een betere, effectieve, digitale informatiedoorstroom te hebben tussen alle zorgverstrekkers. 
De huisapothekers behouden het schema graag op papier tot Vitalink gebruiksvriendelijker is.

Thaïsa Cogen, ziekenhuisapotheker in AZ Sint-Blasius, is positief: “Door het medicatieschema bij ontslag aan de huisapotheker te bezorgen, naast de informatie voor de huisarts, is die ook op de hoogte van eventuele medicatiewijzigingen. Zo draagt de groene enveloppe bij aan een betere medicatieoverdracht, aan de reductie van medicatiefouten en een betere patiëntveiligheid.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.