Groen wil wachttermijn bij bloeddonatie door homoseksuele mannen afschaffen

De groene fractie in het federaal parlement pleit ervoor om de wachttijd voor mannen die seks hebben met mannen en bloed willen doneren volledig af te schaffen. Binnen de meerderheid is daar op dit moment geen consensus over.

Mannen die bloed willen doneren mogen nu minstens een jaar lang geen seksuele betrekkingen hebben gehad met een andere man, ook niet binnen een monogame relatie. Voor 2017 kon het zelfs helemaal niet. Het gaat om een voorzorgsmaatregel om besmettingen met infectieziektes zoals hiv te vermijden. 

In de Kamercommissie Gezondheid ligt nu een wetsvoorstel van de PS voor dat de wachttijd vanaf de zomer van 2023 terugbrengt tot vier maanden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten tonen volgens de socialisten aan dat er geen enkele reden is om de termijn op een jaar te houden. 

Maar de wachttijd terugbrengen tot vier maanden neemt het stigma niet weg, vindt Ecolo-Groen. Heteroseksuele bloeddonateurs moeten zich immers enkel vier maanden onthouden als er sprake is van risicovol gedrag, en niet als ze een vaste relatie hebben. Groen wil daarom verder gaan en de wachttermijn voor mannen die seks hebben met mannen volledig afschaffen. Enkel eventueel risicovol gedrag kan voor de groenen meespelen in de toegang tot bloeddonatie, niet de seksuele oriëntatie. Ook in landen als Italië, Spanje, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is dat al zo.

Volgens Groen-Kamerlid Eva Platteau geven de meest recente wetenschappelijke inzichten de groenen daarin gelijk. "Dat verschil is niet langer gerechtvaardigd. Het is ondraaglijk om als homoseksueel uitgesloten te worden van een daad van solidariteit, terwijl het Rode Kruis regelmatig een tekort heeft aan bloed."

Rode Kruis bezorgd

Binnen de meerderheid is er consensus om de wachttijd te verkorten tot 4 maanden, maar niet om die nu al volledig af te schaffen. Alleen MR-Kamerlid Caroline Taquin schaarde zich volmondig achter de groene plannen. "Voor ons is het heel belangrijk dat het veilig kan gebeuren en dat er geen risico is ten aanzien van de ontvangers", zei Nathalie Muylle (CD&V) in de Kamercommissie Gezondheid, waar het wetsvoorstel werd besproken. Muylle verwees ook naar het Rode Kruis, dat zelf bezorgd is om het verkorten van de termijn. 

Ook Open Vld-Kamerlid Robby De Caluwé hield nog een slag om de arm. "Een termijn van vier maanden is verdedigbaar. Als op basis van wetenschappelijke inzichten kan worden aangetoond dat volledig afschaffen veilig is, dan zullen we dat verder steunen." En ook Vooruit zit op die lijn, al verwacht Kamerlid Karin Jiroflée wel dat verdere stappen "op korte termijn" mogelijk zullen zijn. 

Binnen de oppositie schaarde DéFI zich wel achter het voorstel van Ecolo-Groen. PVDA-fractieleidster Sofie Merckx noemde het socialistische voorstel "pure symboolpolitiek". Het Vlaams Belang wil de termijn van twaalf maanden op dit moment dan weer liever aanhouden, wegens de bezorgdheid van het Rode Kruis. N-VA-Kamerlid Frieda Gijbels vroeg om het Rode Kruis uit te nodigen in de Kamer. "Wanneer we horen dat het Rode Kruis twijfels heeft bij de bloedveiligheid moeten we dat serieus nemen en het debat verder open trekken", klonk het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.