Gratis medische hulp voor slachtoffers aardbeving Nepal

Het voorzien van hulp voor de slachtoffers van de aardbeving van vrijdag in Nepal is een prioriteit. Dat heeft de Nepalese minister van Defensie Purna Bahadur Khadka zondag gezegd volgens de Nepalese media.

Bij de aardbeving in de dunbevolkte regio rond Jajarkot, in het westen van het land, vielen minstens 157 doden en 400 gewonden. De autoriteiten kondigden zondag aan dat ze een einde hebben gemaakt aan de zoektocht naar overlevenden.

Khadka woonde zondag een grootschalige crematieceremonie bij in Jajarkot. "We zijn begonnen met het verdelen van al het hulpmateriaal dat moet afgeleverd worden aan de mensen die getroffen zijn door de aardbeving. We zijn vastbesloten om de hulpgoederen op hetzelfde moment te verdelen als de hulpoperaties", aldus de minister volgens de krant The Himalayan Times. Hij voegde nog toe dat de wederopbouwwerkzaamheden zullen starten wanneer de distributie van hulpgoederen voltooid is. 

De Nepalese regering besliste ook om 200.000 Nepalese roepie (ongeveer 1.400 euro) te schenken aan elk gezin dat een naaste is verloren, aldus The Himalayan Times en Rising Nepal. De slachtoffers van de ramp zullen ook gratis medische zorgen krijgen in de openbare ziekenhuizen. De regering wil bovendien tijdelijke opvang voorzien voor de ontheemde families. Veel mensen slapen sinds vrijdag buiten. 

Kathmandu zegt ook hulp te aanvaarden van de buurlanden en van internationale agentqchappen. India, China en de Verenigde Staten hebben logistieke hulp aangeboden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.