Gilkinet wil alcoholcontroles sneller en efficiënter maken

Alcoholcontroles in het verkeer zullen binnenkort sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de gewesten voorgesteld de bestaande procedure van de ademtest aan te passen. De mogelijkheid om een wachttijd van 15 minuten aan te vragen wordt afgeschaft, en het minimumvolume aan uitgeademde lucht wordt verlaagd.

Samen met te hoge snelheid en mobiel bellen achter het stuur is alcohol een van de drie grootste 'killers' in het verkeer, zegt Gilkinet. Elke dag gebeuren er twaalf ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed betrokken is, en elk jaar zouden 115 levens kunnen worden gered als geen enkele automobilist nog onder invloed van alcohol zou rijden.

Om de controles op te voeren, wil de minister nu de procedures van de alcoholcontroles vereenvoudigen. Ten eerste wordt de wachttijd van 15 minuten afgeschaft. Die was mogelijk om het effect van een net gedronken glas alcohol in de mond te compenseren, maar de moderne apparatuur kan dit automatisch detecteren en neutraliseren.

Ten tweede zullen automobilisten nog maar 1,2 liter in plaats van 1,9 liter lucht in het blaastoestel moeten uitademen. Vroeger moest wie het vereiste volume van 1,9 liter niet haalde een bloedmonster laten nemen - een tijdrovende procedure.

Hij herinnert eraan dat de eigenlijke controle uit twee fasen blijft bestaan - een test, en indien nodig een analyse om het exacte alcoholgehalte te bepalen - maar dat er voor de politiediensten op het terrein niets verandert, behalve dat ze meer controles per uur kunnen uitvoeren. "Dit betekent geen extra werkbelasting of investering, omdat de apparatuur automatisch wordt aangepast wanneer deze periodiek wordt gecontroleerd."

Gilkinet heeft de maatregel voorgelegd aan de gewesten en hoopt dat hij tegen de bobwintercampagne in werking kan treden. Een en ander past in het voornemen om een op de drie bestuurders te controleren, conform het federaal verkeersveiligheidsplan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.