Genetisch gewijzigde baby's, een CRISP(R)y hapje voor de wetenschappelijke wereld

Allemaal goed en wel om te zeggen dat we moeten wachten en dat deze informatie nog niet bevestigd is, maar de Chinese regering – want het gaat om een Chinees experiment – heeft een uitgebreid antifraudeplan klaar, een vermaard repressief systeem waardig. 

 Voor wie nog nooit van CRISPR heeft gehoord: het gaat om een chirurgische schaar die delen van het genoom kan bewerken en dus de genetische code van een cel kan wijzigen. Daarnaast weten we ook dat bepaalde personen met een homozygote mutatie van het CCR5-gen van nature beschermd zijn tegen besmetting met hiv.

Jiankui He van de universiteit van Shenzhen kwam dus op het idee om die genetische schaar te gebruiken voor een chirurgische ingreep op een mutatie van het CCR5-gen. Waarom? Omdat de papa drager is van het aidsvirus. De onderzoekers gebruikten dus in-vitrofertilisatie. De Chinese arts heeft de eerste cellen van Lulu en Nana (de tweelingzusjes die zijn geboren) bewerkt met die schaar. Na enkele dagen werden de embryo's teruggeplaatst en vervolgens verliep de zwangerschap normaal. Tot zover de duidelijke kant van het experiment, maar er is ook nog een duisterder kantje aan. Het experiment werd uitgevoerd op 7 koppels, waarbij 22 embryo’s werden geproduceerd en waarvan er 11 werden teruggeplaatst, maar slechts 2 met succes…

Twee relatieve successen, want uit de eerste uitgevoerde tests blijkt dat een van de meisjes de verwachte homozygote mutatie vertoont, maar dat het andere drager is van de heterozygote mutatie.

Maar is dit nu informatie of indoctrinatie? Dat kan momenteel niemand zeggen, en voor de wetenschappelijke wereld zal er altijd een zweem van twijfel blijven zolang het experiment niet kan worden gereproduceerd.

Als het waar is, mogen we hartstochtelijk hopen dat we genetische afwijkingen zouden kunnen corrigeren in het prilste embryonale stadium. Maar natuurlijk baant dit ook de weg voor allerlei genetische manipulaties die leiden tot eugenetica. Er moeten dus snel beperkende ethische vangnetten komen om uitwassen te voorkomen.

De (auto)promotionele video van Jiankui He is te bekijken op https://youtu.be/th0vnOmFltc

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.