Geneesmiddelenbureau waarschuwt voor vervalsingen Ozempic

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) waarschuwt voor vervalste versies van het diabetesmedicijn Ozempic. Een patiënt in Oostenrijk werd opgenomen in het ziekenhuis, volgens de federale gezondheidsdienst (BASG) na het gebruik van een vermoedelijk namaakproduct.

Omdat Ozempic ook kan helpen bij gewichtsverlies, is de vraag naar het medicijn de laatste maanden enorm gestegen. Daardoor heerst er een tekort in Europa, wat risico's meebrengt voor diabetespatiënten die erop rekenen voor hun gezondheid. "Het tekort aan het medicijn wordt blijkbaar uitgebuit door criminele organisaties om vervalsingen van Ozempic op de markt te brengen", aldus het BASG.

De valse Ozempicpennen dragen een Duitstalig label en zijn al opgedoken in verschillende EU-lidstaten en Groot-Brittannië. Vanwege "mogelijke onzuiverheden en onbekende ingrediënten", kunnen die vervalsingen levensgevaarlijk zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.