Geneeskundestudies: slechts 15% buitenlandse studenten toegelaten beneden de taalgrens

In het nieuwe decreet tot vaststelling van het toelatingsexamen voor medische studies in de Franse Gemeenschap bleef één besluit relatief onopgemerkt. In vergelijking met het decreet van 2017 over het toelatingsexamen wordt het quotum van kandidaten voor medische studies die niet in België wonen met de helft verminderd. Dat geldt ook voor Belgen die in het buitenland wonen.

Naast de invoering van het vergelijkend onderzoek bevat het decreet, dat gepubliceerd werd op 20 januari van dit jaar, een belangrijke maatregel die waarschijnlijk onopgemerkt is gebleven.

Voor de academische jaren 2023-2024 tot en met 2029-2030 wordt het aantal geselecteerde niet-ingezetenen vastgesteld op 15% van het totale aantal kandidaten die voor een studie in aanmerking kunnen komen, in plaats van het oorspronkelijke quotum van 30% niet-ingezetenen dat eerder was vastgelegd.

Dankzij overeenkomsten met de regering van het Groothertogdom Luxemburg kunnen bepaalde studenten echter onder specifieke voorwaarden hun studie hier beginnen of voortzetten. Deze overeenkomsten gaan gepaard met stagemogelijkheden voor Belgische studenten in het Groothertogdom.

Het Interuniversitair Medisch Studentencomité (CIUM) vindt deze verlaging een bespottelijke maatregel. "Het aantal buitenlandse studenten verminderen", zegt voorzitter Basil Sellam, "zal ons zeker niet in staat stellen de problemen van het tekort te bestrijden. De echte manier om de beroepsbevolking te vernieuwen is dat voldoende studenten afstuderen, met een veel hoger quotum. Wat de artsen betreft die het land verlaten nadat ze zijn afgestudeerd: "Dat probleem betreft ook Belgische artsen die in het buitenland gaan werken om betere werkomstandigheden te hebben, wat kan verergeren met de verslechtering van onze gezondheidszorg."

> Nieuw decreet vergelijkend examen: Franstalige studenten nu al in het verzet

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.