Fransen vergiftigen zichzelf in poging om bedwantsen te doden

n Frankrijk zijn 206 mensen vergiftigd door een verboden product te gebruiken in de strijd tegen bedwantsen. Dat bevestigt het Franse Agentschap voor Voeding, Milieu, Veiligheid en Gezondheid op het werk (ANSES). Het agentschap waarschuwt dat mensen die het product gebruiken, risico lopen zichzelf te vergiftigen.

Het Agentschap heeft het product Sniper 1000 EC DDVP ontdekt. Het is een illegaal insecticide dat al sinds 2013 verboden is. Tussen januari 2018 en juni van dit jaar zijn al 206 mensen getroffen door vergiftiging. Als je in contact komt met het product of het inslikt, kan je er ziek van worden. Bij inademing kan je er zelfs van sterven, zegt het Franse agentschap. 

Op sociale media deden afgelopen zomer verschillende berichten de ronde over bedwantsen. Bioscopen, openbaar vervoer en andere locaties in Frankrijk werden getroffen door de parasitaire insecten. 

Het ANSES meldt dat de dieren zich de afgelopen jaren meer verspreid hebben. Tussen 2017 en 2022 werd ongeveer 11 procent van alle Franse huishoudens getroffen. 

Bedwantsen bijten mensen en warmbloedige dieren en voeden zich met bloed. Dat leidt tot jeukende beten. De parasitaire insecten zijn roodbruin van kleur en worden niet groter dan 8,5 millimeter. Ze houden zich vaak op in bedden, bagage en kledij. Bedwantsen worden best bestreden met hitte, stoom of bevriezing. Als laatste redmiddel kan er professionele hulp worden ingeschakeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.