Frankrijk bant elektronische wegwerpsigaret

De Franse premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de accijnzen op tabak volgend jaar niet zullen stijgen. In een interview met RTL bevestigde ze dat elektronische wegwerpsigaretten (puff) "binnenkort" verboden zullen worden.

"We hebben de accijnzen op tabak dit jaar verhoogd en we hebben geen plannen om ze volgend jaar te verhogen", zei de premier, nu de regering de laatste hand legt aan de begroting voor 2024. "Dat wil niet zeggen dat we niet zeer waakzaam zijn over tabaksgebruik", aldus Borne. Ze wees erop dat "tabak 75.000 doden per jaar veroorzaakt" en dat het gaat om "een enorm aantal" en "een belangrijk probleem voor de volksgezondheid". 

De Franse regering komt daarom binnenkort met een nieuw nationaal antitabaksplan. "Inclusief een verbod op elektronische wegwerpsigaretten, de beroemde puffs die jongeren slechte gewoonten geven", stelde de premier.

De puff met verschillende smaakjes en felgekleurde verpakking baart zorgen omdat hij gericht is op tieners, hoewel elektronische sigaretten voor hen verboden zijn. "Ze kunnen ons zeggen dat het geen nicotine is. Maar het is een reflex, een gebaar waar jongeren aan wennen. Zo beginnen ze uiteindelijk met roken en dat moet gestopt worden", zei Borne.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.