FOD Volksgezondheid krijgt nieuw directoraat-generaal voor crisis

Er wordt een nieuw directoraat-generaal 'paraatheid en respons bij gezondheidscrises' opgericht in de schoot van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dat heeft Dirk Ramaekers, de voorzitter van het Directiecomité van de FOD, gezegd in de Kamer.

De Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Gezondheid buigen zich over de periodieke evaluatie van de pandemiewet. Concreet  onder meer over de manier waarop ons land zich wapent voor eventuele volgende pandemieën en andere gezondheidscrisissen. Bij de uitbraak van COVID-19 is immers gebleken dat ons land, net als de meeste andere landen, niet opgewassen was tegen een pandemie van die aard. 

Het directoraat-generaal 'paraatheid en respons bij gezondheidscrises' zal experten en bestaande diensten samenbrengen om klaar te staan voor nieuwe gezondheidscrises zoals de coronapandemie. Het gaat onder meer ook over het beheer van de strategische stock. 

De plannen maken deel uit van het 'Pandemic Preparedness Plan' waar de FOD aan werkt. De Europese lidstaten moeten dat tegen eind december indienen bij de Europese Commissie. 

Zo is het ook de bedoeling om een de leidend ambtenaren van de verschillende gezondheidsadministraties samen te brengen in de 'Interfederale Crisiscel'. Dat moet een centraal orgaan worden dat het crisisbeleid coördineert in het geval van een nieuwe pandemie. 

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is "een sterke overheid belangrijk om een gezondheidscrisis zoals de covidpandemie de baas te kunnen". "We moeten lessen durven trekken uit het verleden en kijken wat in de toekomst beter kan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.