Federale overheid trekt vooral Franstalige sollicitanten aan

Na meer dan twintig jaar neemt de federale overheid afscheid van het werkgeversmerk Selor. Met de nieuwe naam Werkenvoor.be (Travaillerpour.be in het Frans) en een gloednieuwe jobsite wil ze het accent leggen op de vele boeiende en betekenisvolle jobs die ze naar eigen zeggen rijk is. In 2022 trok de federale overheid liefst 123.690 sollicitanten aan, een record. Wel valt het enorme aandeel Franstalige sollicitanten op.

Met Werkenvoor.be kiest de federale overheid resoluut voor een nieuwe aanpak. Daarbij wordt niet langer het selectiebureau in de kijker gezet, maar wel de overheid als werkgever en de talrijke jobs die ze in de aanbieding heeft. Want hoewel de federale overheid nog steeds een zeer populaire werkgever is – in 2022 waren er 123.690 kandidaten voor 9.933 vacatures – weten mensen vaak onvoldoende welke mogelijkheden de overheid biedt.

Via de nieuwe jobsite kunnen sollicitanten ontdekken wat werken voor de overheid inhoudt en kennis maken met de verschillende jobdomeinen. Bovendien is het makkelijker dan ooit om een passende job te vinden, heet het. Ook wordt er volop geëxperimenteerd met de combinatie van werken en leren.

Vorig jaar trok de federale overheid liefst 123.690 kandidaten aan voor 9.993 vacatures. Tegenover 2021 waagden 18,7% meer sollicitanten hun kans, terwijl het aantal vacatures steeg met maar liefst 36%. Doorheen de jaren zit er duidelijk een stijgende lijn in deze cijfers.

In het profiel van de kandidaten ook een aantal opvallende tendensen vast. Zo spreken jobs bij de overheid iets meer vrouwen aan: van de kandidaten was 56% vrouw en 44% man. 150 personen identificeerden zich als X. Ook blijft de federale overheid een pak meer populairder langs Franstalige kant met ruim 64% Franstalige sollicitanten ten opzichte van 36% Nederlandstalige kandidaten.

Moedertaal van de sollicitanten

Franstalig 79.160 64 %
Nederlandstalig 44.518 36 %
Duitstalig 45 0,0004 %

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.