Federale digitale portefeuille gelanceerd

Sinds vandaag kan wie dat wil de nieuwe digitale portefeuille van de federale overheid downloaden. Voorlopig blijft MyGov.be nog beperkt tot digitale coronavaccinatiecertificaten en de ISI+-kaart, maar op termijn moeten "alle levensevents" erop terug te vinden zijn.

Een naar eigen zeggen zenuwachtige staatssecretaris voor Privacy en Digitalisering Mathieu Michel (MR) mocht de applicatie dinsdag voorstellen in de Brusselse Résidence Palace: MyGov.be, een soort federale versie van het Vlaamse MijnBurgerprofiel, moet op termijn alle overheidscommunicatie en identificatiegegevens verzamelen op één digitale plek. Wie zijn rijbewijs of identiteitskaart niet fysiek bijheeft, zal die bijvoorbeeld wel op de smartphone kunnen tonen. Hetzelfde geldt voor geboo rtecertificaten of huwelijksaktes. "Dit vereenvoudigt het leven van de burgers", aldus Michel. "Alle levensevents zullen erop terug te vinden zijn."

De versie die dinsdag werd gelanceerd is de versie 1.0, benadrukte de staatssecretaris meermaals. Dat betekent dat het toepassingsgebied voorlopig nog beperkt blijft. Identiteitsgegevens en het rijbewijs zijn bijvoorbeeld wel al terug te vinden in MyGov, maar hebben nog geen juridische waarde, en kunnen dus nog niet de plaats van de fysieke versies innemen. Ook elektronisch ondertekenen kan voorlopig nog niet. 

Ouders van kinderen onder de 12 jaar kunnen met de app wel al zonder fysieke ISI+-kaart naar de apotheker, en ook de coronavaccinatiecertificaten zijn beschikbaar in MyGov, benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Vanaf komend najaar zouden algemene vaccinatiecertificaten en sociale statuten in MyBenefits geïntegreerd moeten zijn, daarna volgen nog de Europese ziekteverzekeringskaart en handicapkaart. 

Volgens cyberveiligheidsexpert Axel Legay is er bij de ontwikkeling veel aandacht gegaan naar de bescherming van de privégegevens. De identificatie gebeurt via de elektronische identiteitskaart of via de identificatie-app van de overheid, itsme. De gegevens worden versleuteld en niet inhoudelijk geïnterpreteerd, de overheid kan ze zelf niet inkijken en ze worden niet opgeslagen op een centrale server, maar op de gsm van de gebruiker zelf. Twee ethische hackbedrijven hebben de app bovendien doorgelicht, zei Legay nog. 

De app kan worden gedownload in de Playstore of de App Store, maar niet alle versies van de besturingssystemen worden ondersteund. Het is ook mogelijk dat bepaalde documenten ontbreken of niet beschikbaar zijn in elke taal. Dat is onder meer afhankelijk van de verstrekker van de documenten in kwestie, zoals het gemeentebestuur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.