Farmaproducent stopt met verkoop van pil die helpt om geen alcohol te drinken

Farmaproducent Sanofi stopt met de verkoop van Antabuse in België, een middel dat alcoholverslaafden moet helpen om te stoppen met drinken. Dat schrijft De Standaard dinsdag. Wie alcohol drinkt na inname van zo'n pil, wordt misselijk, kortademig, krijgt hartkloppingen of hoofdpijn.

Volgens De Standaard heeft de terugtrekking te maken met onstabiele bevoorrading van de werkzame stof in de pil, disulfiram. Ook de vondst van nitrosamine, een stof die bij langdurige blootstelling kanker kan uitlokken, in Antabuse heeft bijgedragen tot de terugtrekking van het geneesmiddel, meldt de krant. 

"Dat nitrosamine schadelijk is bij langdurige inname is al lang bekend en dat geldt ook voor andere geneesmiddelen", zegt Frieda Matthys, professor psychiatrie aan de VUB gespecialiseerd in verslavingen. "Naast de stockbreuk zijn economische belangen waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de stopzetting."

Farmabedrijven kunnen namelijk niet zelf de prijs verhogen door afspraken met het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Volgens Matthys moet de minister van Volksgezonheid of het FAGG daarom het initiatief nemen om het geneesmiddel opnieuw op de markt te brengen tegen een hogere prijs. "Voor die firma's is het sop de kolen soms niet waard", zegt professor Mattys. 

Vergelijkbare alternatieven die mensen helpen geen alcohol te drinken zijn er niet. "Antabuse is veruit het beste beschikbare middel", legt professor Matthys uit. "Zonder zou het voor sommige van mijn patiënten mislopen. Door de angst om je misselijk of slecht te voelen, vermindert de drang om te drinken."

Exacte cijfers over het aantal gebruikers zijn niet beschikbaar omdat het geneesmiddel niet wordt terugbetaald door het Riziv. Na een snelle berekening schat professor Matthys dat op dit ogenblik zeker tienduizend mensen Antabuse gebruiken. Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) merkte volgens Radio 1 op dat 10 à 15 procent van de mensen met alcoholproblemen het middel gebruiken.

Door de stockbreuk is het moeilijk voor apothekers het middel zelf te maken. Het geneesmiddel importen vanuit het buitenland, waar het door andere farmabedrijven wordt geproduceerd, kan wel, maar is duur. Het FAGG meldde in De Standaard dat het een oplossing wil zoeken voor het "essentiële" geneesmiddel, al "kunnen ze een ­farmaceutische firma niet verplichten een geneesmiddel op de markt te houden".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    11 april 2023

    Het al of niet verslaafd zijn aan alcohol wordt vervangen door de verslaving aan een pilletje , maar er bestaat toch nog ook zoiets als wilskracht en karakter !
    De huidige maatschappij heeft voor elk probleem ofwel 1 app ofwel 1 pilletje , dokters moeten enkel nog beschikken over 1 bokaal gekleurde pilletjes zoals de vroegere chewing gum potten !