Farma- en biotechindustrie krijgen eigen opleidingscentrum

De farma- en biotechindustrie krijgen met ViTalent een eigen opleidingscentrum. ViTalent is het eerste opleidingscentrum in Vlaanderen met een gespecialiseerd trainingsaanbod voor de sector.

ViTalent is bedoeld als een jobsimulator met labo's, een technische trainingshal en een didactische 'cleanroom' om specifieke werkomstandigheden in bedrijven na te bootsen. 

Het centrum, gelegen op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen te Niel, werd dinsdag geopend door Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns. "ViTalent is de ontbrekende kers op de taart van de sector", zei hij. "De samenwerking met VDAB voor trainingen biedt werkzoekenden perspectief op een job in een snelgroeiende sector. De krapte op de arbeidsmarkt is een grote uitdaging, maar de mismatch is dat evenzeer."

Op termijn wil ViTalent enkele duizenden cursisten per jaar trainen, bijscholen en herscholen. Andere doelgroepen zijn zowel medewerkers uit de sector als werkzoekenden en studenten. 

Op de site liggen laboratoria en leslokalen, alsook een trainingshal van 850 vierkante meter met productielijnen voor de vulling en verpakking van geneesmiddelen. Zo moeten cursisten de werkomgeving bij farma- en biotechbedrijven kunnen ervaren: het meten en wegen van ingrediënten of de speciale hygiëneregels. 

Directeur bij ViTalent, Veerle Van der Linden, stelt dat de nood aan een dergelijk opleidingscentrum bijzonder groot is. "Vorig jaar hebben onze instructeurs 650 cursisten een opleiding gegeven. Nu we over onze eigen opleidingsinfrastructuur beschikken, kunnen we nog een versnelling hoger schakelen", aldus Van der Linden. 

ViTalent is een initiatief van essenscia (de sectorfederatie binnen de chemie, red.) en de vakbonden ABVV, ACLVB en ACVBIE. De bedrijven Janssen Pharmaceutica, Novartis, Organon, Pfizer en Sanofi werden van bij de opstart betrokken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.