FAGG haalt hoestsiroop met folcodine uit de rekken wegens kans op ernstige allergieën

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) haalt tijdelijk geneesmiddelen die folcodine bevatten uit de rekken. De stof kan in bepaalde omstandigheden mogelijk levensbedreigende allergieën veroorzaken, klinkt het bij het FAGG.

Folcodine is een van morfine afgeleid geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van droge hoest bij kinderen en volwassenen. Het werkt vooral in op het centrale zenuwstelsel, waardoor de hoestreflex wordt afgezwakt. Een Franse studie heeft echter uitgewezen dat mensen die het medicijn nemen en nadien onder narcose worden gebracht, een verhoogd risico hebben op plotse, ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reacties. De resultaten suggereren zelfs dat de inname van folcodine tot 12 maanden voor een algemene anestesie effect kunnen hebben. 

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaat nu verder onderzoek doen naar het effect van folcodine, maar in afwachting van de resultaten heeft het FAGG de aflevering van geneesmiddelen met folcodine sinds 1 oktober geschort. Het medicijn is dus niet langer verkrijgbaar in de apotheek. 

In België is slechts één geneesmiddel op basis van folcodine in de handel, namelijk Pholco-Méréprine Mono. Patiënten die het middel in huis hebben worden verzocht hun behandeling stop te zetten en contact op te nemen met hun behandelend arts om een alternatief te vinden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 oktober 2022

    Zolang die siroop maar niet gemaakt is in Indië of in 1 of ander drugslab !