FAGG gaat sneltesten aankopen

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) gaat sneltesten aankopen. Dat is dinsdag beslist op een interministeriële conferentie Volksgezondheid, zei Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) in het parlement.

Op de conferentie werd beslist om het FAGG de opdracht te geven sneltesten aan te kopen. Er komt ook een taskforce testing, met professor microbiologie Herman Goossens als voorzitter.

"Maar naast de aankoop is er nog een tweede zaak, en dat is waar en op welke wijze moeten die testen dan ingezet worden", aldus Beke dinsdag. "Ik heb twijfels bij de inzet in woonzorgcentra. Mis je hier een diagnose, dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Kijk naar het tuinfeest in het Witte Huis. Daar heeft men met sneltesten gewerkt en dat heeft gefaald."

De vraag waar de sneltesten dan wel kunnen worden ingezet is een debat waard, vindt Beke.

"U heeft het initiatief genomen om een interministeriële conferentie samen te roepen, waarvoor hulde, en die gaat nu een taskforce oprichten", reageerde Jeremie Vaneeckhout van Groen in het parlement. "Terwijl Duitsland drie weken geleden al de bestelling heeft geplaatst. Dat heeft volgens mij niets te maken met het institutionele karakter van ons land, maar vooral met leiderschap en politieke verantwoordelijkheid."

Hannes Anaf van sp.a vindt dat de sneltesten wel moeten worden gebruikt in de woonzorgcentra. "Het aantal besmettingen in de woonzorgcentra is terug sterk aan het stijgen", zei hij. "Laat ons zorgen dat de testen snel in de woonzorgcentra kunnen worden gebruikt, om de verdere verspreiding te minimaliseren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.