Europese Commissie zet alliantie voor kritieke geneesmiddelen in de steigers

De Europese Commissie gaat op zoek naar bedrijven, overheden en organisaties die deel willen nemen aan een nieuwe alliantie voor kritieke geneesmiddelen. Die alliantie, die al in oktober 2023 werd aangekondigd, moet het tekort aan kritieke geneesmiddelen in Europa helpen aanpakken.

Vorig jaar kregen verschillende Europese lidstaten te maken met tekorten aan antibiotica, pijnstillers en andere medicijnen. De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke trok mee aan de kar om tot meer Europese samenwerking en coördinatie te komen. Enkele maanden geleden kwam de Europese Commissie dan ook met een actieplan om tekorten aan kritieke geneesmiddelen (geneesmiddelen die als cruciaal voor de gezondheidszorg worden beschouwd) te voorkomen en te beperken.

Een van de speerpunten van het plan wordt nu verder uitgewerkt. De Commissie lanceert een oproep om deel te nemen aan een nieuwe alliantie voor kritieke geneesmiddelen. Zowel bedrijven, EU-lidstaten, lokale en regionale overheden en het middenveld, als gezondheidswerkers, patiëntenorganisaties en sociale partners kunnen instappen. Het is de bedoeling dat de alliantie uitgroeit tot de "industriële tak" van de Europese gezondheidsunie en aanbevelingen en adviezen uitvaardigt met betrekking tot (dreigende) tekorten aan medicijnen.

Er zal onder meer worden gekeken naar het diversifiëren van de toeleveringsketens en het opschalen van de productiecapaciteit voor medicijnen en hun ingrediënten.

De alliantie zal haar werkzaamheden komende lente starten en vijf jaar lang actief blijven. Tegen de herfst moeten de eerste aanbevelingen worden gepubliceerd. Er wordt voortgebouwd op de lijst met Europese kritieke grondstoffen die in december is aangenomen door het Europees Geneesmiddelenagentschap.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.