Europese Commissie probeert klaarheid te scheppen over geldstromen naar Palestijnen

Ja, de Europese Commissie zal de financiële steun van de EU aan de Palestijnse  gebieden herbekijken. Maar neen, de humanitaire hulp aan Palestijnen in nood wordt niet stopgezet. Dat was dinsdagmiddag de boodschap van de Commissie nadat een tweet van de Hongaarse commissaris Oliver Varhelyi maandag voor de nodige verwarring had gezorgd.

Naar aanleiding van de aanvallen van Hamas tegen Israël en Israëlische burgers kondigde Varhelyi aan dat de Commissie alle ontwikkelingshulp die voor de Palestijnse bevolking bestemd is met onmiddellijke ingang opschort en dat de lopende projecten worden geëvalueerd. Verschillende Europese lidstaten uitten meteen hevige kritiek op die aankondiging. EU-voorzitter Spanje tekende verzet aan, maar ook Ierland, Luxemburg en Frankrijk deden dat. Belgisch staatssecretaris Caroline Gennez zei dat België zijn humanitaire hulp alvast niet zal stopzetten. Die staken "draagt niet bij tot een duurzame vrede in Israël en Palestina", zei ze.

Humanitair

Op haar dagelijkse persbriefing poogde de Commissie dinsdag duidelijkheid te scheppen. "De boodschap van commissaris Varhelyi ging niet over humanitaire hulp", zei woordvoerder Eric Mamer. "Die betreft voedsel, water, medische ondersteuning... en wordt altijd bedeeld via partnerorganisaties, nooit via overheden. Zo lang wij partners op het terrein hebben die die humanitaire hulp kunnen geven, blijven wij die toekennen."

Na een middag vol verwarring verduidelijkte de Commissie maandagavond in een mededeling dat niet de humanitaire hulp, maar wel de ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden aan een "dringende herziening" onderworpen wordt. Maar omdat er op korte termijn geen betalingen gepland zijn, komt er ook geen opschorting van betalingen, luidde het. Het gaat om een bedrag van 691 miljoen euro over de periode 2021-2023.

Volgens de Commissiewoordvoerder zal die herziening klaar zijn tegen wanneer de volgende betaling moet gebeuren, zo klonk het dinsdag. Eric Mamer legde uit dat het ontwikkelingsgeld verdeeld wordt via de Palestijnse Autoriteit, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) en individuele projecten. "Maar vanwege de veranderende situatie op het terrein en het gevoel dat we extra voorzichtig moeten zijn, hebben we beslist tot die herziening over te gaan", zei hij.

Mamer gaf wel toe dat commissaris Varhelyi over zijn bericht op X (het vroegere Twitter) geen overleg gepleegd had met de andere commissarissen of met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Na zijn onverwachte aankondiging werd de kwestie besproken door de kabinetchefs, die maandagmiddag sowieso bijeenkwamen om het wekelijks college van de Commissie voor te bereiden. Dat vindt morgen/woensdag plaats.

"Er was (op die vergadering, red.) consensus over het feit dat de situatie op het terrein veranderd is en dat we met een andere blik naar de steun voor de Palestijnse gebieden moeten kijken", zei Mamer. Maar omdat er nog overlegd moest worden over de exacte boodschap die de Commissie de wereld wilde insturen, duurde het uiteindelijk tot na 20 uur voor ze haar mededeling publiceerde, klonk het. De tweet van Varhelyi was om 14.44 uur verstuurd.

Woensdag zullen ook de commissarissen zelf de geldstromen naar de Palestijnse gebieden bespreken. Dat doen ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten. Zij houden dinsdagavond al video-overleg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.