Europese Commissie neemt twee Belgische voorstellen over tegen geneesmiddelentekorten

Voor het einde van de maand zal de Europese Commissie een mededeling publiceren met korte- en langetermijnmaatregelen om de geneesmiddelentekorten aan te pakken. Dat heeft commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides dinsdagavond gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg. Federaal minister Frank Vandenbroucke is tevreden dat de Commissie twee van de drie voorstellen die hij eerder dit jaar lanceerde, overneemt.

Het is voor Vandenbroucke een absolute prioriteit om de tekorten aan geneesmiddelen te reduceren. Patiënten die in behandeling zijn met levensnoodzakelijke geneesmiddelen moeten namelijk de garantie hebben dat die geneesmiddelen altijd voorhanden zijn, zegt hij.

Vandenbroucke is dan ook tevreden dat commissaris Kyriakides aangekondigd heeft dat ze twee van de voorstellen die hij in mei, tijdens een Europees overleg in Stockholm, gelanceerd heeft, wil doorvoeren. Het gaat vooreerst om de creatie van een Europees solidariteitsmechanisme, dat de uitwisseling van geneesmiddelen mogelijk maakt bij dringende tekorten.

Ten tweede wil ze een lijst aanleggen van 'kritieke geneesmiddelen' - geneesmiddelen die erg belangrijk zijn voor de gezondheidszorg en waarvoor weinig alternatieve behandelingen bestaan. Met zo'n lijst wordt nagegaan waar die geneesmiddelen exact geproduceerd worden, welke ingrediënten ervoor nodig zijn en waar die ingrediënten vandaan komen. Zo moeten risico's veel sneller kunnen worden ingeschat.

Voor de derde maatregel die Vandenbroucke voorstelde, zei Kyriakides wel open te staan: de goedkeuring van een Critical Medicines Act. Het gaat dan om wetgeving die Europa met de capaciteit moet uitrusten om de meest kritieke geneesmiddelen en ingrediënten opnieuw zelf te produceren, en een halt moet toeroepen aan het stijgend aantal productiestops van essentiële geneesmiddelen in Europa.

Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, in de eerste helft van 2024, zal ons land mee zijn schouders blijven zetten onder de uitwerking van de Critical Medicines Act, besluit Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.