Europees zorgpersoneel manifesteert in Brussel tegen personeelstekorten

Vandaag vindt in Brussel een Europese manifestatie plaats van personeel uit de zorg- en gezondheidssector tegen de personeelstekorten. De manifestatie trekt in de voormiddag van het Madouplein naar het Schumanplein, er worden 750 à 1.000 mensen verwacht uit vijftien landen. Dat zegt EPSU, de Europese vakbondsfederatie die de actie heeft georganiseerd.

De manifestanten vragen "dringend actie van de EU-ministers van Volksgezondheid om de groeiende crisis van personeelstekorten in de hele Europese Unie" aan te pakken. EPSU, die meer dan 8 miljoen werknemers vertegenwoordigt, wijst erop dat tijdens de coronapandemie het zorgpersoneel nog "helden" werd genoemd, en massaal applaus kreeg.

"Maar praatjes zijn goedkoop en de werknemers geven duidelijk aan dat zij onder de huidige omstandigheden met personeelstekorten en groeiende kosten van levensonderhoud geen kwaliteitsvolle zorg kunnen blijven verlenen. Europa kan niet wachten tot zijn gezondheids- en sociale zorgsystemen instorten. De beleidsmakers moeten voldoende overheidsmiddelen uittrekken en de sectoren uitsluiten van alle bezuinigingsmaatregelen", zegt de secretaris-generaal van EPSU, Jan willem Goudriaan.

In de sector werken vooral vrouwen die na jaren van besparingen en commercialisering van de zorg geconfronteerd worden met slechte arbeidsomstandigheden, stress en lange werktijden. Deze knelpunten maken dat veel personeel de sector verlaat en nieuwe aanwervingen moeilijk te realiseren zijn. "Het is duidelijk dat de sectoren zich op een breekpunt bevinden. Als er niet snel actie wordt ondernomen, zouden de gevolgen verschrikkelijk kunnen zijn", vreest de vakbondsfederatie.

De manifestatie vindt plaats op het moment dat de EU-ministers van Volksgezondheid samen zitten in Brussel. Een delegatie van EPSU zal ook een ontmoeting hebben met het Tsjechische voorzitterschap van de EU en met Nicolas Schmit, Europees commissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.