Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg met een kamerbrede meerderheid een akkoord goedgekeurd dat werknemers beter moet beschermen tegen kankerverwekkende en andere gevaarlijke stoffen. Zo moeten zorgmedewerkers beter opgeleid worden om om te gaan met gevaarlijke medische producten.
De Europarlementsleden gaven hun fiat aan een eerder compromis met de lidstaten over een verdere verstrenging van de Europese richtlijn over de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. De richtlijn bevat nu blootstellingsgrenzen voor 28 kankerverwekkende chemische stoffen. Met name voor acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen worden nieuwe of lagere grenswaarden ingesteld.
Voor het eerst worden zogenaamde reprotoxische stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting in het toepassingsgebied opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om gevaarlijke medicijnen. "Meer dan 12,7 miljoen gezondheidswerkers in Europa, waaronder 7,3 miljoen oncologische verpleegkundigen, moeten in hun dagelijks werk met deze medicijnen omgaan. Maar ook om poetshulpen, kappers en vele andere beroepen", weet Sara Matthieu (Groen).
Zo stelt het parlement dat er voldoende en passende opleiding voorzien moet worden voor zorgpersoneel dat moet omgaan met reprotoxische en andere gevaarlijke medicijnen. "Die noodzakelijke behandelingen worden vaak gebruikt bij kankerpatiënten en moeten uiteraard beschikbaar zijn, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar we willen ook ons gezondheidspersoneel zoveel mogelijk beschermen tegen eventuele negatieve effecten", zegt Cindy Franssen (CD&V).
De Europese Commissie moet tegen eind dit jaar een indicatieve lijst van gevaarlijke geneesmiddelen opstellen en richtsnoeren voor de omgang met deze stoffen in de ziekenhuizen maken.
België is één van de lidstaten die bij een eerdere omzetting van de richtlijn het toepassingsgebied al had uitgebreid naar reprotoxische stoffen.