"Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam"

De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een vandaag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.

Bisfenol A (BPA) is veelvuldig te vinden in plastic en metalen verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen en herbruikbare drinkflessen, waardoor de meeste mensen eraan worden blootgesteld. Zelfs in kleine doses kan de stof het immuunsysteem verzwakken, zegt het EEA. Ook kan BPA onvruchtbaarheid en allergische huidreacties veroorzaken.

Een onderzoeksinitiatief van de Europese Unie vond volgens het EEA sporen van de stof in de urine van 92 procent van onderzochte volwassen Europeanen uit 11 landen. In 71 tot 100 procent van de gevallen zou de gemeten waarde BPA de veiligheidsdrempels van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) overschrijden.

BPA zat een tijdlang in flesjes voor baby's verwerkt, tot de EU, de VS en andere landen tien jaar geleden het gebruik ervan weerden. Frankrijk is het enige land waar de stof volledig verboden is. In april heeft de EFSA de aanbevolen maximale dagelijkse inname van BPA voor consumenten drastisch verlaagd.

Het EEA noemt de gezondheidsrisico's van BPA veel breder dan gedacht werd. "We moeten de resultaten van dit onderzoek serieus nemen en meer actie ondernemen op EU-niveau om de blootstelling aan chemicaliën die een risico vormen voor de gezondheid van Europeanen te beperken", zegt directeur Leena Ylä-Mononen in een verklaring.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.