EU-lidstaten willen passagiers uit China voor vertrek testen

De EU-lidstaten hebben tijdens een gezondheidsoverleg besloten tot een gecoördineerde aanpak van de coronagolf waar China momenteel door gaat. Passagiers uit China worden voor vertrek op covid-19 getest, er komt een grondig onderzoek van virusdeeltjes in het afvalwater bij inkomende vluchten uit China en elke lidstaat wordt verzocht het binnenlands toezicht op binnenkomers te verscherpen. Dat schrijft Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides dinsdagavond op Twitter. China laat weten niet opgezet te zijn met de reisbeperkingen en noemt ze "politiek gemotiveerd".

Vandaag wordt het Europees overleg verdergezet. De crisisvergaderingen volgen in de nasleep van het versoepelen van het strenge zerocovidbeleid in China. De EU vreest dat Chinese reizigers nieuwe coronavarianten zullen meebrengen waartegen de huidige vaccins niet bestand zijn. Bovendien is er grote twijfel over de betrouwbaarheid van de officiële Chinese coronacijfers.

De voorbije dagen hadden verschillende EU-landen op eigen houtje maatregelen ingevoerd voor reizigers uit China nadat op een eerste Europees overleg geen overeenstemming was gevonden over welke maatregelen moesten worden ingevoerd. De VS, India en het Verenigd Koninkrijk hebben al langer beslist dat mensen die aankomen met een vlucht uit China een verplichte test moeten ondergaan.

Voor de Chinese regering zijn de reisbeperkingen die door verschillende landen zijn opgelegd aan mensen die vanuit China reizen "politiek gemotiveerd". De regering waarschuwt dat hier mogelijke gevolgen zullen komen en laat weten "fel gekant te zijn tegen pogingen om de preventie- en bestrijdingsmaatregelen voor epidemieën voor politieke doeleinden te manipuleren."

China's meest recente covid-update dateert van 24 december en maakte melding van minder dan 5.000 gevallen, maar volgens sommige analisten zouden er dagelijks meer dan twee miljoen mensen besmet raken en zal dit deze maand toenemen tot vier miljoen nieuwe besmettingen per dag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er bij China op aangedrongen om meer in real time informatie te delen en een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat Peking bereid was "de communicatie met de wereld te verbeteren".

China heeft dinsdag een aanbod van de Europese Unie afgewezen om een onbepaald aantal Covid-19-vaccins aan te leveren om de toename van het aantal gevallen het hoofd te bieden, omdat het zegt dat het een "voldoende voorraad" heeft. Uit officiële gegevens blijkt dat China meer dan 3,4 miljard doses heeft gegeven, waarvan de overgrote meerderheid van het Chinese Sinovac. De regering heeft er tot nu toe op aangedrongen om alleen vaccins van Chinese makelij te gebruiken, waarvan is bewezen dat ze minder effectief zijn dan andere in het Westen ontwikkelde mRNA-vaccins tegen de omikron-variant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.