EU-lidstaten beraden zich over coronatests voor inkomende reizigers uit China

Experts van de 27 lidstaten van de Europese Unie komen deze namiddag bijeen om zich te beraden over de mogelijke invoering van een verplichte coronatest voor inkomende reizigers uit China en andere maatregelen om de nieuwe opstoot van het coronavirus in het Aziatische land aan te pakken.

De nationale experts blazen verzamelen in het format van de Integrated Political Crisis Response (IPCR), een informeel overlegplatform dat in crisissituaties snel geactiveerd kan worden om een gecoördineerde aanpak te zoeken. De vergadering zou om 16.30 uur van start gaan en tot omstreeks 18.30 duren.

De specialisten buigen zich over een ontwerpaanbeveling van de Europese Commissie, die onder meer de afname van een coronatest voor het inschepen op een vlucht vanuit China naar Europa verdedigt. Volgens een woordvoerder van de Commissie bleek dinsdag al op een overleg onder gezondheidsexperts dat "een overweldigende meerderheid van de lidstaten" de maatregel steunt.

Daarnaast breekt de Commissie een lans voor het dragen van een mondmasker op vluchten, de controle van het afvalwater op vliegtuigen en genoomanalyses in de luchthavens. "We vinden dat we voorzichtig en waakzaam moeten blijven, en onszelf de instrumenten moeten geven om potentiële risico's te identificeren en beheren", zei de zegsman.

China kampt momenteel met een forse opstoot van het coronavirus. Het  Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bevestigde dinsdag wel in een nieuw rapport dat de varianten die er de ronde doen al binnen de Europese Unie circuleerden en geen bijzonder gevaar vormen voor de Europese bevolking, die een sterke immuniteit heeft opgebouwd.

Volgens de woordvoerder beseffen de lidstaten dat een gemeenschappelijke aanpak van inkomende reizigers zich opdringt. Eenmaal aangekomen kunnen ze immers vrij rondreizen op Europees grondgebied. Landen als Frankrijk en Spanje hebben al maatregelen aangekondigd, zoals het testen van reizigers uit China.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.