EU biedt China vaccins aan

De Europese Unie heeft China, dat overspoeld wordt door coronabesmettingen, vaccins en expertise aangeboden. Dat heeft de Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides dinsdag gezegd.

China heeft het strenge zerocovidbeleid van de voorbije jaren de afgelopen weken in sneltempo losgelaten, met alle gevolgen van dien: de overheid lijkt de controle over het virus volledig kwijt te zijn. 

Eurocommissaris Kyriakides heeft contact opgenomen met haar Chinese tegenhangers om de solidariteit van de EU uit te drukken én de Europese expertise en vaccins, die aangepast zijn aan de varianten die momenteel in China de ronde doen, aan te bieden, zei een woordvoerder van de Commissie vandaag. Brussel kreeg nog geen antwoord van Peking, klonk het. 

De Europese Commissie gaf midden vorige maand al aan dat de EU klaarstond om China te bevoorraden met vaccins, maar van giften was toen nog geen sprake. Het is niet duidelijk hoeveel doses de Europese Unie aan China kan geven. 

Ondanks de hoge besmettingscijfers mogen Chinezen vanaf 8 januari weer vrij rondreizen. Verschillende landen, ook EU-lidstaten als Frankrijk, Italië en Spanje, leggen al maatregelen op voor Chinese reizigers. Vanmiddag komen experten van de verschillende ministeries van Volksgezondheid van de Europese lidstaten bijeen om te spreken over de "volgende stappen". Op 29 december gaven ze na een eerste vergadering al aan verder te bekijken welke maatregelen eventueel nodig zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.