Ethaankraker Ineos - Vlaamse regering levert een vergunning af op bestelling (Groen)

"De dreigementen van Jim Ratcliffe (de topman van Ineos, nvdr.) hebben dus gewerkt. De Vlaamse regering levert een vergunning af op bestelling en danst naar de pijpen van een ongeduldige miljardair. Schandalig", stelt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) in reactie op het toekennen van een voorwaardelijke omgevingsvergunning voor de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Volgens de oppositiepartij is dit allesbehalve een klimaatneutraal project. "Door dit project zal er nog altijd massaal geboord worden naar schaliegas. Er zullen nog altijd massaal wegwerpplastics geproduceerd worden. Kiezen voor een vervuilende industrie uit het verleden in plaats van te investeren in de toekomst is bijzonder slecht nieuws voo r Vlaanderen en voor Antwerpen. Het verergert de klimaatcrisis en zorgt bovendien voor veel gezondheidsproblemen voor de omwonenden."

Groen is ook niet te spreken over de gang van zaken. "Er wordt hier een onwettige vergunning afgeleverd, want er is geen sluitend decreet. De eis van Ratcliffe was dat tegen 8 januari de werken terug konden opgestart worden. Op de vooravond ervan levert Demir een voorlopige vergunning af. Dit is hallucinant", aldus Mieke Schauvliege in een verklaring.

> Ethaankraker bedreigt gezondheid Amerikanen

> Ethaankraker heeft geen significante invloed op gezondheid Amerikanen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.