Erika Vlieghe krijgt prestigieuze prijs op 10 juni

Prof. dr. internist en infectiologe Erika Vlieghe werd onlangs uitgeroepen tot opvolgster van prof. dr. Peter Adriaenssens (2017) als laureate van de prijs Verhulst – Van Eeckhoven. Voordien viel (2013) viel de prijs te beurt aan huisarts Eric Boydens (D4D). De prijsuitreiking zal plaatsvinden op vrijdag 10 juni om 19u in het KAVA Congres Centrum te Antwerpen.

De Stichting Verhulst – Van Eeckhoven, vernoemd naar de – in 1973 overleden – Antwerps gerechtsdeurwaarder Hendrik Verhulst en opgericht door diens echtgenote Maria Van Eeckhoven, kent haar vierjaarlijkse prijs ter waarde van 15.000 euro toe aan een arts of een groep van artsen die zich verdienstelijk heeft gemaakt door een inventieve verspreiding en sociale toepassing van wetenschappelijk verworven kennis.
Vlieghe dankt deze onderscheiding aan haar inzet als ebolacoördinator in 2014 onder minister van Volksgezondheid Maggie De Block alsook door haar profilering als experte tijdens de covid19 – pandemie. Dankzij haar sociaal engagement tijdens deze gezondheidscrisissen is ze erin geslaagd de wetenschap te vertalen in functie van de bescherming van de totale bevolking.
De prijsuitreiking zal plaatsvinden op vrijdag 10 juni om 19u in het KAVA Congres Centrum te Antwerpen.

Historiek Stichting Verhulst-Van Eeckhoven

De Stichting werd in 1979 opgericht na het overlijden van Maria Van Eeckhoven, weduwe van de Antwerpse gerechtsdeurwaarder Hendrik Verhulst.
Het echtpaar was kinderloos en besloot bij testament hun vermogen onder te brengen in een stichting die een driejaarlijkse prijs voor geneeskunde zou uitreiken aan een arts of een groep artsen van Belgische nationaliteit of in België werkzaam.
Ze wordt bestuurd door artsen afkomstig uit de provinciale raad van de Orde der Artsen van Antwerpen en wordt voor de keuze van een laureaat telkens bijgestaan door een deskundige adviesraad.

Verdienstelijke en inventieve arts
Die kent haar prijs toe aan een arts of een groep artsen die zich verdienstelijk heeft gemaakt door inventieve verspreiding en sociale toepassing van wetenschappelijk verworven kennis.
Het is op deze wijze dat zij het uitzonderlijk belang van het veldwerk voor de kwaliteitsverbetering van de medische hulpverlening in het licht wil stellen.

In 1986 werd de prijs voor het eerst toegekend aan prof. dr. Karel Maertens, oftalmoloog, wegens zijn uitzonderlijk praktisch werk in Centraal-Afrika ter bestrijding van de rivierblindheid.
Dr. Stan Ansoms, psychiater, kreeg in 1989 de prijs.
Hij werd bekroond om zijn jarenlange inzet bij het bestrijden en voorkomen van alcoholisme en andere vormen van verslaving.
In 1992 verheugde de Stichting zich de prijs te mogen toekennen aan zuster Leontine (dr. Josefa De Buysscher) voor haar pionierswerk en inzet in het kader van de palliatieve zorgverstrekking bij de begeleiding van ongeneeslijke zieken.
Prof. Luc Eyckmans werd laureaat in 1995 voor zijn jarenlange inzet in de bestrijding en behandeling van tropische ziekten en andere infecties.
De prijs werd vervolgens in 1998 overhandigd aan dr. Louis Ferrant uit Kuregem (Brussel) voor zijn belangloze inzet voor de zorg aan kansarmen en migranten in Brussel.
In 2001 viel de eer te beurt aan huisarts Mark Viaene uit Zolder omwille van zijn ijver om gezondheidspreventie ingang te laten vinden bij artsen, beleid en patiënten.
Dr. Tine Demeulenaere werd in 2004 gelauwerd voor haar tomeloze inzet als arts bij de ontwikkelingshulp en de leprabestrijding in het bijzonder.
De prijs werd vervolgens in 2007 toegekend aan dr. Marc Desmet s. j. voor zijn uitzonderlijke bedrijvigheid in het kader van de palliatieve zorgverlening.
In 2010 mocht prof. dr. Bernard Spitz hem ontvangen omwille van zijn activiteiten in zake verspreiding en toepassing van wetenschappelijke medische kennis en waarbij hij een grote competentie combineert met een buitengewoon sociaal engagement.
In 2013, werd de prijs toegekend aan Doctors4Doctors (dr. Erik Boydens) die een aansprekingspunt vormt voor artsen die te kampen hebben met stress, burn-out, of andere problemen en op zoek zijn naar professionele hulp.
In 2017 ten slotte, werd hij uitgereikt aan prof. dr. Peter Adriaenssens omwille van zijn levenslange gedreven engagement voor de kinder- en jeugdpsychiatrie in de actuele samenleving en voor de toepassing van de wetenschappelijk verworven kennis daarvan in het veld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk Van Renterghem

    09 mei 2022

    Zeer terechte keuze. Hartelijke felicitaties!