EMA oordeelt op 11 maart over vaccin Janssen

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) velt op 11 maart een oordeel over het coronavaccin van Janssen. Dat heeft het agentschap in Amsterdam officieel bevestigd.

Het EMA organiseert op 11 maart een buitengewone bijeenkomst van zijn comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP), dat een oordeel zal vellen over de doeltreffendheid en de veiligheid van het vaccin van Janssen, een dochter van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson.

Het vaccin wordt ontwikkeld en geproduceerd bij Janssen Vaccines in het Nederlandse Leiden. Ook de laboratoria van Janssen in Beerse speelden bij de ontwikkeling een centrale rol. Die Belgische vestiging zal binnenkort ook een belangrijke rol spelen bij de distributie van het vaccin in Europa.

Janssen had op 16 februari een voorwaardelijke markttoelating bij het EMA aangevraagd. Indien het oordeel positief is, dan zal de Europese Commissie snel nadien een vergunning verlenen. De Europese Unie heeft afspraken met Johnson & Johnson voor de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen. België heeft vijf miljoen doses gereserveerd.

Bij een positief oordeel zal het vaccin van Janssen het vierde zijn dat groen licht krijgt voor de Europese markt. Eerder verleende de Commissie al vergunningen aan Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Vorige week zette de Amerikaanse toezichthouder FDA reeds het licht op groen voor het vaccin. In tegenstelling tot de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna kan dat van Johnson & Johnson op koelkasttemperatuur worden bewaard. Ook is maar één dosis nodig om mensen volledig te vaccineren. Volgens de FDA is het vaccin veilig en voor 72 procent effectief in de VS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.