Elke week kregen elf mensen in België in 2022 een hiv-diagnose

In 2022 kregen 597 personen een nieuwe hiv-diagnose in België, of zowat 11 per week. Dat is een stijging met 14 procent ten opzichte van 2021, zo meldt gezondheidsinstituut Sciensano. De stijging moet volgens Sciensano wel met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, omdat de jaarlijkse trends sinds de coronapandemie meer schommelen. De globale trend inzake nieuwe hiv-diagnoses in België van het laatste decennium blijft dalend.

Bij mannen die seks hebben met mannen, daalde het aantal nieuwe hiv-diagnoses ten opzichte van 2021, behalve bij de 20- tot 29-jarigen, bij wie voor het tweede jaar op rij een stijging wordt waargenomen.

In 2022 was er ook een toename van de diagnoses bij heteroseksuele vrouwen met Sub-Saharaans Afrikaanse nationaliteiten. Deze stijging komt er na een sterke daling in 2020 en 2021.

Naast de 597 personen met een nieuwe hiv-diagnose in 2022, waren er in België 455 die een bevestiging kregen van een vooraf bestaande hiv-diagnose. Een kwart van hen waren Oekraïners, voornamelijk vrouwen, die de oorlog in hun land ontvluchtten.

In 2022 leefden in België naar schatting 19.230 personen met hiv. "Hiervan werd 97 procent gediagnosticeerd, hiervan kreeg 94 procent antiretrovirale behandelingen en hiervan had 98 procent een onderdrukte virale lading. Dit betekent dat 89 procent van alle personen die in ons land met hiv leven, een onderdrukte virale lading had", aldus Sciensano.

Personen met hiv met een niet-detecteerbare virale lading hebben een gunstigere prognose en kunnen het virus niet meer overdragen tijdens seksuele contacten, wat bijdraagt tot de preventie van nieuwe hiv-infecties.

Om hiv in België verder terug te dringen moet de prioriteit volgens Sciensano liggen bij een verdere vermindering van het aantal nieuwe hiv-infecties, een snelle diagnostiek van personen met hiv en een snelle start van hun behandeling.

"Ondanks de vooruitgang van de voorbije jaren is de hiv-epidemie in België nog niet onder controle", zegt Sciensano-onderzoekster Jessika Deblonde. "Zo verdient de toename van het aantal diagnoses bij jongere mannen die seks hebben met mannen onze aandacht. Het is daarom van groot belang om nog meer vooruitgang te boeken op het gebied van vroegtijdige diagnose en het effectief gebruik van het volledige gamma van preventiestrategieën door personen met een risico op hiv."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.