EHRM oordeelt dat België mensenrechtenverdrag geschonden heeft in euthanasiezaak

Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft België het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens geschonden in een euthanasiezaak. Dat zegt het Hof in een arrest. De controlecommissie werkte niet onafhankelijk genoeg.

Het was onze landgenoot Tom Mortier die eerder naar het Hof was gestapt nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Volgens Mortier schoot België tekort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar haar dood. 

De advocaten van Mortier verklaarden daar destijds over dat het ging om "een vrouw die onder de zorg stond van een psychiater en volgens de medische definities een kwetsbaar persoon was". "De staat had de plicht om haar te beschermen, maar deed dat niet", aldus Robert Clarke, één van de advocaten. De 64-jarige De Troyer worstelde jaren met depressies. Toen haar eigen dokter weigerde om in te gaan op haar verzoek tot euthanasie, richtte ze zich tot andere artsen, onder wie Distelmans

Het Hof onderzocht of de Belgische staat delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden heeft en kwam met een arrest daarover. De conclusie is dat België in de zaak artikel 2 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, betreffende het recht op leven, heeft geschonden "wegens het ontbreken van een doeltreffende controle achteraf op de wettigheid van de euthanasie die op de moeder van verzoeker is uitgevoerd".

> EHRM buigt zich over zaak

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Bart Rutteman

  07 oktober 2022

  Nav reactie van Lutgard Wauters: een LEIFarts kan een ander advies dan de huisarts, uiteraard.
  Ten eerste omdat iedereen het recht heeft op een second opinion, ongeacht de reden.
  Ten tweede omdat LEIFartsen specialisten zijn op dit vakgebied.
  Of vindt u het ook onterecht dat een orthopeed een ander advies kan geven dan een huisarts igv bv rugpijn?

 • Lutgard WAUTERS

  07 oktober 2022

  Waarom spreekt men bij een euthanasiecasus altijd over controle achteraf? Hoe kan een leifarts, zoals in dit geval ingaan tegen de beslissing van de huisarts ?

 • Anthony CORNELISSEN

  07 oktober 2022

  Hop, we zijn weer aan af. De katholieke kerk heeft weer haar slag thuis gehaald, ook al zijn er bijna geen belijdende katholieken meer in België.
  En waar zijn dan de rechten van de patiënt over de vrije keuze. Ge gaat mij toch echt niet vertellen dat Dr. Distelmans, een kei in zijn vak, niet zorgvuldig te werk is gegaan. Lang leve het lobbiën in België en dag respect voor de mening van de patiënt, die het nu natuurlijk niet meer kan vertellen.
  Tony

 • Frank Comhaire

  06 oktober 2022

  dat zal zijn moeder niet tot leven wekken. Wat heeft hij er aan om dergelijke actie te ondernemen. Ka