Eerste onderzoek toont "bemoedigende resultaten" aan van vaccinatiecampagne in Israël

Een maand na de start van de grootschalige vaccinatiecampagne in Israël, hebben voorlopige onderzoeksresultaten aangetoond dat die inspanningen ook resultaat hebben opgeleverd. De vaccinaties hebben het aantal nieuwe besmettingen aanzienlijk verminderd.

Het aantal positieve tests bij mensen boven de 60 is volgens het onderzoek van zorgverzekeraar Clalit duidelijk afgenomen. In die studie werden zowat 200.000 gevaccineerde 60-plussers vergeleken met een even grote groep niet-gevaccineerde leeftijdsgenoten.

"Het aandeel van mensen die positief hebben getest, zowel met als zonder symptomen, lag 33 procent lager in de gevaccineerde groep", zegt professor Ran Balicer. De epidemioloog spreekt van een "bemoedigend resultaat". "Het toont aan dat het vaccin effectief is, zelfs bij oudere mensen."

De professor verwacht dat het aantal ernstig zieke coronapatiënten in de nabije toekomst stevig zal afnemen.

Israël wordt beschouwd als een wereldleider op het vlak corronavaccinatie. Meer dan 2 miljoen mensen hebben al de eerste dosis van het vaccin en ongeveer een kwart miljoen mensen heeft al een tweede dosis gekregen. Al 75 procent van de mensen boven de 60 werd gevaccineerd, zegt Balicer.

> Lees ook: snelle vaccinatie in Israël - de lessen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.