Echtgenote klaagt verslechterende toestand Julian Assange aan

Als gevolg van het jarenlange strenge gevangenisregime gaat de lichamelijke gezondheid van Wikileaks-stichter Julian Assange dag na dag achteruit. Dat heeft zijn echtgenote Stella Assange aangeklaagd.

"Zijn lichamelijke toestand wordt met de dag slechter. Dat gebeurt nu eenmaal wanneer men een mens tot 20 uur per dag opsluit, bezoek inperkt en op een wrede manier omgaat met zijn welzijn", zo verklaarde Stella Assange aan journalisten voor de gevangenis van Belmarsh, het Londense detentiehuis waar haar man al vier jaar in hechtenis zit. "Maar hij probeert niet op te geven en verder te vechten", voegde ze toe. 

De Verenigde Staten betichten Assange ervan dat hij geheime informatie over de militaire acties in Irak en Afghanistan heeft gestolen, gepubliceerd en het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. Zijn aanhangers zien in hem dan weer een moedige journalist die oorlogsmisdaden aan het licht bracht. Het juridische getouwtrek om zijn eventuele uitlevering aan de VS sleept al jaren aan. Sinds 2019 zit de 51-jarige zonder veroordeling in hechtenis. 

Vertegenwoordigers van de organisatie Reporters zonder Grenzen, die al jaren ijvert voor de vrijlating van Assange, hadden dinsdag naar eigen zeggen een zeldzame afspraak met Assange in de gevangenis, maar ondanks een bevestiging werd hen in extremis de toegang tot het detentiecentrum ontzegd, aldus de organisatie. "Dat is nog maar eens een bewijs dat in deze zaak niets normaal is", reageerde secretaris-generaal Christophe Deloire aan de gevangenis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.