Welke rol kan artificiële intelligentie spelen in de apotheek?

In het gebied van de apotheek ontpopt artificiële intelligentie (AI) zich als een revolutie in wording, die de patiëntenzorg en het medicijnbeheer aanzienlijk belooft te verbeteren. Een recente studie van onderzoekers van het Laboratoire Translationnelle et Innovation en Médecine et Complexité (TIMC - CNRS/Université Grenoble Alpes), gepubliceerd in het International Journal of Medical Informatics, werpt licht op de ontwikkeling en het potentieel van deze technologieën.

Geconfronteerd met de uitdagingen van een vergrijzende bevolking en de toenemende complexiteit van therapieën, met name als gevolg van gepersonaliseerde geneeskunde, vinden apothekers in AI een bondgenoot van onschatbare waarde. Deze technologieën maken het mogelijk om geschikte geneesmiddelen te identificeren en de risico's van interacties en ongewenste bijwerkingen te beoordelen, waardoor de dagelijkse hoofdbrekers van professionals in de gezondheidszorg worden vereenvoudigd.

Uit het onderzoek blijkt dat, hoewel de farmaceutische sector een van de meest gedigitaliseerde disciplines in de gezondheidszorg is, slechts 19 wetenschappelijke publicaties tussen 2000 en 2021 specifiek over de toepassing van AI-tools in deze sector gingen. Er is echter een opwaartse trend zichtbaar. Onderzoekers leggen de nadruk op twee opkomende technologieën: automatische verwerking van natuurlijke taal en AI-methoden op basis van deep learning.

Beslissingsondersteuning bij het voorschrijven van geneesmiddelen is de belangrijkste toepassing van AI in de klinische farmacie, met als doel de beste therapeutische keuze voor elke patiënt. Andere toepassingen zijn het vooraf voorbereiden van recepten, het voorkomen van bereidingsfouten en het ondersteunen van therapietrouw van patiënten. Er worden ook hulpmiddelen ontwikkeld om therapeutische educatie en patiëntenadvies te verbeteren.

De toekomstperspectieven voor AI in de klinische farmacie zijn veelbelovend, met een noodzaak om algoritmen te structureren rond betrouwbare gegevens uit elektronische medische dossiers. Pierrick Bedouch, hoogleraar klinische farmacie en onderzoeker aan het TIMC, benadrukt het belang van vollediger gezondheidsdatabases om de effectiviteit van deze tools in Frankrijk te maximaliseren.

Toekomstige ontwikkelingen zouden kunnen bestaan uit het evalueren van nieuwe AI-modellen, zoals grote taalmodellen in automatische taalverwerking, en het onderzoeken van hun toepassing in het beheer van medicijnen tijdens leveringsproblemen. Hoewel het huidige onderzoek vooral gericht is op de ziekenhuissector, heeft AI een aanzienlijk potentieel voor het verbeteren van het beheer van patiënten met chronische ziekten in de ambulante en gemeenschapsgeneeskunde.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.