Rotterdam pakt uit met terrasjes- en shoppingapp die drukte meet

De gemeente Rotterdam lanceert in het najaar een app die in kaart brengt hoe druk of rustig het is op openbare plekken in en rond de stad. Met de app kunnen mensen zien of ze op een veilige manier kunnen winkelen of een terrasje pakken. De app werkt met gegevens van gebruikers van buienradar.

De komende maanden testen de eerste gebruikers de zogeheten SpotR-app. In oktober moet de app klaar zijn, zodat iedereen deze kan downloaden in de appstore.

Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente die komt met een dergelijke druktemeter op basis van objectieve realtime data. Als een locatie in de stad op een bepaald moment druk is, geeft de app een tijd aan waarop het rustiger is of worden er alternatieve bestemmingen getoond.

"In Rotterdam zetten we alles op alles om ondanks de noodzakelijke coronamaatregelen volop door te kunnen draaien", aldus de Rotterdamse wethouder van economie Barbara Kathmann. De app moet niet alleen bewoners en bezoekers helpen op een veilige manier door de stad te navigeren. "We helpen tegelijkertijd de Rotterdamse ondernemer zijn zaak draaiende te houden. Dat is nu meer dan ooit keihard nodig."

De SpotR-app maakt gebruik van anonieme locatiegegevens afkomstig van gebruikers van Buienradar die toestemming hiervoor hebben gegeven. Deze informatie wordt elk kwartier ververst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.