mHealthBelgium krijgt make-over

Eind 2023 liep de samenwerking tussen het Riziv, beMedTech en Agoria voor het beheer van het platform ten einde. Sectorfederaties beMedTech en Agoria slaan de handen nu in elkaar om het platform voort te zetten. “Zo kunnen burgers, zorgverleners en zorginstellingen ook in de toekomst steeds up-to-date info over betrouwbare mobiele toepassingen terugvinden”, aldus coördinator Steven Vandeput.

Het Riziv lanceerde vorig jaar een nieuwe procedure voor de evaluatie van mobiele medische toepassingen. Met de nieuwe regeling, die op 1 oktober 2023 officieel van kracht werd, wil het mobiele medische toepassingen sneller laten doorstromen naar zorgpaden in praktijk.

“Het duurt vaak nog te lang tot waardevolle m-healthtoepassingen patiënten en zorgverleners in ons land bereiken. Daar willen we met de vernieuwde, flexibele procedure verandering in brengen”, vertelt Mickaël Daubie, directeur-generaal van de Dienst voor geneeskundige verzorging bij het Riziv.

Basis voor de aanpassingen is een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE). Dat nam op vraag van het Riziv de evaluatie en terugbetaling van mobiele medische toepassingen in België onder de loep.

Belang van goede informatie

Terwijl bedrijven vroeger bij mHealthBelgium moesten aankloppen om een mobiele medische toepassing te laten valideren, dient die aanmelding nu rechtstreeks bij het Riziv te gebeuren. Ook andere stakeholders kunnen nu trouwens zo’n aanvraag indienen, zoals wetenschappelijke verenigingen, ziekenhuizen of beroepsverenigingen van zorgverleners.

De overeenkomst rond het platform mHealthBelgium liep eind 2023 af, maar het platform blijft bestaan. Sectorfederaties beMedTech en Agoria zetten het initiatief immers voort.

Wat verandert er precies?

• De invulling van piramide met 3 niveaus blijft grotendeels gelijk:

o Toepassingen op niveau M1 beschikken over CE-markering.

o Toepassingen op niveau M2 voldoen aan alle 6 ICT-criteria rond veiligheid, privacy en ICT-integratie.

o Toepassingen op niveau M3 worden gefinancierd door het Riziv in het kader van een zorgpad, tijdelijk dan wel definitief.

• Op mHealthBelgium 2.0 zal je ook informatie terugvinden over toepassingen waarvoor een aanvraag tot terugbetaling is ingediend die ontvankelijk is verklaard door het Riziv.

o De datum van indiening van de aanvraag.

o De uitkomst van de evaluatie door het Riziv (positief & negatief).

• Daarnaast komt er ook informatie op het platform over o.a. het gebruik en de financiering van toepassingen in ons omringende landen en over digitaal ondersteunde zorgpaden in België (bestaande zorgpaden en zorgpaden in ontwikkeling).

Betrouwbare bron

“Sinds de lancering begin 2019 hebben we mHealthBelgium uitgebouwd tot een betrouwbare bron voor alles rond mobile health in België. En in die geest gaan we nu verder”, vult Steven Vandeput aan. Hij is coördinator van het platform en adviseur m-health bij beMedTech. “Veel patiënten en zorgverleners willen “m-health”-toepassingen inzetten in een zorgtraject: om het contact tussen patiënt en zorgteam te versterken, de gezondheidstoestand van de patiënt continu te monitoren in plaats van via momentopnames, meer en relevantere data te verzamelen, noem maar op. Maar iedereen wil natuurlijk de juiste oplossing kiezen voor zijn of haar situatie.”

“Exact dáár ligt de meerwaarde van mHealthBelgium: we bundelen informatie over mobiele medische toepassingen in België en geven uitleg over wat ze wel én niet kunnen”, aldus nog Vandeput. “Door hun toepassing aan te melden bij mHealthBelgium, zorgen bedrijven dat burgers, zorgverleners en zorginstellingen het internet niet moeten afschuimen op zoek naar de juiste info.”

Blik op de (nabije) toekomst

Vandeput: “In vergelijking met de vorige versie van het platform gaan we zelfs nog een stap verder: we zullen straks ook vooruitblikken naar de digitale zorgpaden die het Riziv aan het ontwikkelen is. Dat zijn zorgpaden waarin het gebruik van digital health-oplossingen zijn geïntegreerd.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.