Een robot om de behandeling van depressie te vergemakkelijken

Een nieuwe robot van Axilum Robotics kreeg onlangs groen licht in Europa en de Verenigde Staten voor het gebruik bij het positioneren van de elektromagnetische spoel bij een behandeling met transcraniële magnetische stimulatie of TMS bij patiënten met een majeure depressie.

Majeure depressie is een vaak voorkomende pathologie in de psychiatrie en wereldwijd de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Bij patiënten die niet reageren op geneesmiddelenbehandelingen kan niet-invasieve transcraniële magnetische stimulatie een nuttig alternatief zijn.

Bij de behandeling wordt een elektromagnetische spoel tegen de schedel gehouden, boven een bepaald hersengebied. In de spoel wordt een magnetisch veld opgewekt. Dat veld dringt door de schedel en veroorzaakt een elektrische stroom. Het doel is om afwijkende hersenactiviteit bij te sturen. De positie van de patiënt en de spoel is cruciaal voor het welslagen van de behandeling en niet altijd makkelijk omdat de patiënt microbewegingen maakt tijdens de behandeling.

Daarom besloot Axilum Robotics, een Frans bedrijf gelegen in Straatsburg, om een robotarm te ontwikkelen (TMS-Cobot TS MV) om de spoel in real time te positioneren met behulp van een systeem van optische tracking.

De TMS-Cobot TS MV kreeg onlangs groen licht van Europa en de Verenigde Staten voor het gebruik bij de behandeling van depressie. Dat is een belangrijke stap vooruit voor de integratie van de robotica in de geestelijke gezondheidszorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank COMHAIRE

    05 maart 2019

    niet enkel tegen depressie, maar eveneens bij chronische pijn zoals door fibromyalgie, is de rTMS zinvol en efficiënt. De behandeling is evenwel kostelijk (ongeveer 1300 € voor een volledige behandelingscyclus) en die som wordt niet terug betaald. Ook de kwantitatieve elektro-encefalografie (qEEG), die vooraf moet worden uitgevoerd, kost veel (250 €) en wordt niet terugbetaald. Het RIZIV geeft liever duizenden euro's uit aan allerlei "anti-depressieve" pillen, waarvan het effect veelal twijfelachtig is. Of aan langdurige hospitalisatie. De overmacht van de farmaceutische industrie....