Een nieuw type artificiële pancreas voor diabetespatiënten

Een team van onderzoekers, gespecialiseerd in implanteerbare medische toestellen, bedacht een innovatieve oplossing voor de pancreasdysfunctie bij patiënten met type 1-diabetes: een implanteerbare bioreactor waarin pancreaseilandjes worden verdeeld in een 3D-geprinte matrix.

Patiënten met type 1-diabetes hebben een slecht functionerende pancreas die niet meer voldoende insuline produceert. De huidige behandeling bestaat uit insuline-injecties, maar dit is voor sommige patiënten niet voldoende voor een goede glycemiecontrole. Transplantatie van gezonde pancreascellen is een alternatief, maar het is niet zonder nadelen.

Om deze problemen op te lossen heeft een team van Systèmes Nanobiotechnologiques et Biomimétiques (SyNaBi) van het TIMC-laboratorium (recherche Translationnelle et Innovation en Médecine et Complexité, CNRS/ Université Grenoble Alpes), dat zich richt op implanteerbare medische hulpmiddelen, een innovatieve oplossing voorgesteld: een implanteerbare bioreactor, waarin pancreaseilandjes worden verdeeld in een 3D-geprinte matrix. Door de pancreaseilandjes te isoleren met een poreuze barrière, elimineert de bioreactor het risico van afstoting en bevordert hij de oxygenatie. Het toestel werd  ontwikkeld in samenwerking met de professoren Sandrine Lablanche en Pierre Yves Benhamou, twee diabetologen van het Universitair Ziekenhuis Grenoble Alpes, en Olivier Stephan, chemicus en docent-onderzoeker bij LiPhy (CNRS/Grenoble Alpes University), een expert in 3D-microprinting.

Deze oplossing pakt de problemen aan die gepaard gaan met de transplantatie van gezonde pancreascellen, met name het gebruik van immunosuppressiva om afstoting en het risico van bijwerkingen te voorkomen.

Dankzij een door het CNRS gefinancierd project heeft het team een materiaal geselecteerd dat geschikt is om pancreaseilandjes te ontvangen dat biocompatibel maar niet biologisch afbreekbaar is en geen ontstekingsreactie veroorzaakt. “In-vitrotests hebben aangetoond dat de eilandjes zich normaal ontwikkelden in de bioreactor en dat de cellen in staat bleven insuline af te scheiden in aanwezigheid van glucose”, aldus Abdelkader Zebda, onderzoeker bij TIMC en projectleider.

De partners zullen nu een door SATT Linksium gefinancierde fase starten met een eerste preklinische studie op diabetische ratten. Deze testfase moet leiden tot de oprichting van een startup.

Dit implanteerbare bioreactorproject is een belangrijke vooruitgang in de behandeling van type 1-diabetes. Het zou een veiliger en doeltreffender alternatief kunnen bieden voor de transplantatie van gezonde alvleeskliercellen. Met een startup hoopt het SyNaBi-team deze innovatieve oplossing te commercialiseren en het leven van patiënten met type 1-diabetes te verbeteren.

Lees ook: Gerandomiseerde studie met een bionische pancreas bij type 1-diabetes

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.