Activity tracking voor meer therapietrouw

Een Amerikaanse studie die gepubliceerd werd in de Journal of Medical Internet Research toont aan dat chronische patiënten met hypertensie of diabetes die activity trackers gebruiken als Fitbit of Apple Watch meer therapietrouw zijn aan geneesmiddelenbehandelingen.

Therapietrouw bij chronische patiënten was en is een groot probleem voor de volksgezondheid en voor zorgverstrekkers.

Evidation Health, een Amerikaans bedrijf in de connected health technologie, deed een retrospectief onderzoek over een periode van een jaar (2015-2016) op basis van gegevens van 8.500 patiënten met diabetes, hypertensie of dyslipidemie.

Het doel van de studie was het analyseren van het individueel gedrag en het gebruik van geneesmiddelen die voorgeschreven werden voor de behandeling van een van de drie voornoemde ziekten.

De therapietrouw werd bepaald op basis van de jaarlijkse perioden waarin de patiënten naar de apotheek gingen voor het opstarten van de behandeling (aanvangsfase) en de perioden waarin ze terug naar de apotheek gingen met een tweede voorschrift voor hetzelfde geneesmiddel (analysefase). De ‘digitale activiteit’ werd gecorreleerd met de analysefase. De onderzoekers richtten zich op de resultaten van acitivity tracking apps die de lichaamsbeweging registreren, de slaap en de voeding van de deelnemers aan het onderzoek.

De resultaten tonen aan dat patiënten die hun lichaamsbeweging, lichaamsgewicht of voeding meten en evalueren met behulp van connected tools, meer kans maakten om trouw te zijn aan de voorgeschreven behandeling (OR 1.33 CI 1.29-1.36). Ook de meetfrequentie werd positief gecorreleerd met de therapietrouw.

De auteurs van de studie komen tot het besluit dat het gebruik van ‘digital health activity trackers’ nader onderzocht moet worden als manier om therapietrouw te bevorderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.