Dure voetbalmatch dwingt Schotse minister tot ontslag

De Schotse minister van Volksgezondheid Michael Matheson heeft zijn ontslag aangeboden. Matheson raakte betrokken in een schandaal toen bekendraakte dat zijn zonen tijdens een vakantie in Marokko door het bekijken van een voetbalwedstrijd zijn telefoonrekening lieten oplopen tot bijna 13.000 euro.

De bal ging aan het rollen in november 2023, bijna een jaar nadat de Schotse minister met zijn familie op vakantie was geweest naar Marokko. Matheson verklaarde in eerste instantie dat hij zijn werktablet had gebruikt om te werken, waardoor de Schotse belastingbetaler zou moeten opdraaien voor de factuur van 11.000 pond (12.900 euro). De oppositie rekende echter uit dat hij dan duizenden e-mails in enkele uren tijd zou moeten hebben verstuurd om aan dat hallucinante bedrag te komen.

Uiteindelijk bekende de Schotse minister dat zijn zonen een voetbalwedstrijd hadden bekeken op zijn tablet. Matheson bood zijn excuses aan en verklaarde de som te zullen terugbetalen.

Het Schotse parlement voerde een onderzoek naar de zaak en zou binnenkort met de conclusies komen, maar Matheson besloot de eer aan zichzelf te houden zodat de aandacht niet wordt afgeleid van zijn politieke werk.

De Schotse premier Humza Yousaf verklaarde eerder dat het beter zou zijn als Matheson zou opstappen zodat toekomstige onthullingen "geen afleiding" zouden worden.

De 53-jarige Matheson maakte sinds 2011 deel uit van de Schotse regering. Hij was in die tijdspanne onder meer minister van Justitie, Mobiliteit en Volksgezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 februari 2024

    Ze waren in feite luchtgitaar aan het spelen !