"Drinkwater voldoet overal aan norm van 2026" (Demir)

Het drinkwater voldoet overal in Vlaanderen al aan de norm die pas in 2026 wordt ingevoerd. Dat zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement na vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Stijn De Roo (CD&V). Een op de zes drinkwaterstalen in Vlaanderen zou niet voldoen aan de strengste PFAS-normen. Dat schreef De Tijd op basis van recente cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 

Die analyse was gebaseerd op de streefwaarde van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De drempel voor die waarde ligt op 4 nanogram 'forever chemicals' per liter drinkwater. Die streefwaarde, de zogenoemde EFSA-4, werd in 2022 in 16,1 procent van de kraanmetingen en analyses van het Vlaamse drinkwaternet overschreden.

"Er is een bindende Europese drinkwaternorm van 100 nanogram per liter", zei Demir woensdag. "Die norm geldt vanaf 2026 en daar voldoet ons drinkwater nu al aan. EFSA-4 is geen norm, maar een streefwaarde, die we al op 84 procent van de plaatsen halen."

Volgens de minister is er dan ook geen reden tot paniek. "Flessenwater bevat op dit moment meer PFAS dan de streefwaarde voor leidingwater."

Volgens Schauvliege en De Roo moet er evenwel worden toegewerkt naar een omgeving waarin geen PFAS meer terechtkomen, zodat ze ook niet meer in het drinkwater raken. "Wanneer zal u zorgen dat het lozen aan banden wordt gelegd?", vroeg Schauvliege.

"We moeten naar een uitfasering op Europees niveau, maar daar sta ik quasi alleen", antwoordde Demir.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.