Doortrapte fraudeurs proberen aan voorschriften slaapmedicatie te geraken

Valse apothekers proberen bij Limburgse huisartsen aan voorschriften voor slaapmedicatie te raken, ontdekte het Belang van Limburg. Telefonisch proberen ze de codes van voorschriften op de kop te tikken. Vermoedelijk gaat het om patiënten die verslaafd zijn aan slaapmedicatie.

Enkele Limburgse huisartsen kregen het spelletje door en zij lanceerden in de krant een waarschuwing. De fraudeurs doen zich voor als apothekers en via de telefoon de codes van voorschriften proberen te ontfutselen. Roel Van Giel legde in de algemene pers uit dat het gaat om een speciale manier om bedrog te plegen. "Er wordt dan zogezegd vanuit de apotheek gebeld en gezegd dat ze de code van het geneesmiddelenvoorschrift niet kunnen lezen. Sommige huisartsen hebben zo wellicht codes ter goeder trouw doorgegeven. Die code volstaat dan om medicatie op te pikken bij een apotheek."
Vermoedelijk gaat het om mensen met een verslaving die zo aan extra medicatie proberen te raken. Toch rijst ook de vraag of sommigen geen illegaal handeltje proberen op te zetten wegens de grote hoeveelheden van bepaalde medicatie.
Patiënteninformatie
De fraudeurs gaan soms zeer listig tewerk. Volgens dr. Van Giel bij VRTNWS bestaat het vermoeden dat de fraudeurs de link tussen een patiënt en hun huisarts weten te achterhalen via reviews over de arts op sociale media, en via medicatieverpakkingen die patiënten bij het oud papier zetten. "Apothekers plakken een etiket op de medicatiedoosjes, en daarop wordt vermeld welke dokter de medicatie heeft voorgeschreven."
Domus Medica probeert huisartsen en apothekers te sensibiliseren, "maar ik roep ook burgers op om voorzichtig te zijn met reviews die ze op internet zetten", aldus nog Roel Van Giel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.