Domus Medica: gemengde gevoelens apothekersadvies medicatie gepolymediceerde patiënt

Samenwerking tussen huisarts en apotheker is fundamenteel om het geneesmiddelengebruik bij gepolymediceerde patiënten te optimaliseren, laat Domus Medica weten.  Dat naar aanleiding van de beslissing om sinds afgelopen zaterdag om de huisapotheker een medicatienazicht te laten voorstellen aan zijn gepolymediceerde patiënten (vijf of meer geneesmiddelen per dag) om hun geneesmiddelengebruik te optimaliseren.

De apotheker zal in het medicatienazicht eventuele problemen, zoals nevenwerkingen, ongepast medicatiegebruik en interacties tussen geneesmiddelen, opsporen om tot een actieplan voor de patiënt te komen. Domus Medica vindt het een goed initiatief, maar heeft ook bedenkingen. “Alleen als dit actieplan in tandem met de huisarts wordt uitgewerkt, kan deze dienst een succes zijn!” 

Huisarts afwezig

Om de uitrol van deze nieuwe terugbetaalde dienst in de apotheek mogelijk te maken, stellen het Riziv en minister Frank Vandenbroucke een budget van 2,9 miljoen euro ter beschikking. Domus Medica reageert met gemengde gevoelens en merkt op dat er één opvallende afwezige is in dit verhaal: de huisarts. Goed en veilig medicatiegebruik is voor arts en apotheker core business. Het is dan ook een goede zaak dat er initiatieven komen die correct medicatiegebruik onder de aandacht brengen, stelt Domus Medica. Al vormt samenwerking tussen huisarts en apotheker daarbij wel de sleutel tot succes. 

"Vandaag zijn er zo al heel wat lokale initiatieven, waarbij de insteek van de huisarts en de apotheker wél aanwezig is. Zo ondersteunt Domus Medica de goede lokale afspraken tussen eerstelijnswerkers via de organisatie van het Medisch Farmaceutisch Overleg (MFO). Ook samenwerking met het ziekenhuis en (vooral) de geriater rond polymedicatie wordt in meerdere regio’s uitgewerkt. Daarnaast behoeft goede farmaceutische zorg ook de betrokkenheid van verpleegkundigen die vaak de eerste ogen en oren zijn als het misgaat. Zij kunnen bijwerkingen signaleren en leggen hun vinger op onduidelijkheden."

Optimale taakverdeling apotheker-arts

Ook patiënten zien zowel de apotheker als de huisarts op gebied van medicatie als een betrouwbare informatieverstrekker. Hun expertise op dit gebied wordt zo goed als gelijkwaardig beschouwd. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) uit 2018, meldt Domus Medica. "De patiënt percipieert de huisarts meer als de bewaker van en begeleider voor de medicatie, daar de apotheker volgens hem een belangrijke deskundigheid heeft op gebied van medicatie. Dat maakt dat de apotheker in Nederland ook al langer een duidelijke rol heeft gekregen binnen de eerste lijn."

Dr. Jeroen van den Brandt (voorzitter Domus Medica): “We zijn tevreden dat de patiënt bij de apotheker terechtkan voor advies rond medicatie. Op gebied van medicatie (informeren, advies, bewaking, begeleiding en opvolging) zien patiënten de apotheker en de huisarts graag samenwerken als één team en overleggen over de medicatie voor hun gezamenlijke patiënten. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het belang van “shared care” voor het welslagen van een door de apotheker opgesteld actieplan.” 

Domus Medica onderstreept tot slot het belang van innovaties om de patiënt meer te verbinden met zijn/haar/hun huisarts en apotheker. Een gratis digitaal gezondheidsportaal voor patiënten kan hierbij helpen. Naast deze incentive, moedigen ze de apothekers en de federale overheid aan om maximaal in te zetten op MFO’s om de samenwerking tussen apothekers en artsen verder te versterken. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.