Dollekoeienziekte aangetroffen op Nederlandse boerderij

Op een boerderij in Nederland is bij een dode koe de dollekoeienziekte aangetroffen, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Het is nog niet bekend om welke variant van de ziekte het gaat. Het ministerie wil ook niet zeggen waar de boerderij gelegen is, maar volgens de krant De Telegraaf gaat het om een veehouder in Zuid-Holland.

De boerderij in kwestie is na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. 

Mensen die besmet vlees eten, kunnen daardoor de ziekte van Creutzfeld-Jakob krijgen. Door die ziekte sterven hersencellen in hoog tempo af. In 2011 werd voor het laatst de zogeheten 'atypische variant' aangetroffen, die spontaan kan ontstaan door ouderdom van koeien. De 'klassieke' variant ontstaat door besmet voer. Dit leidt tot de ziekte BSE (boviene spongiforme encefalopathie), ook wel dollekoeienziekte genoemd. Besmette koeien zonderen zich af van de kudde en vertonen na verloop van tijd agressief gedrag.

Sinds 1997 zijn daar 88 gevallen van aangetroffen in Nederland. Drie mensen overleden in Nederland aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Vooral mensen rond de dertig jaar oud worden getroffen door de ziekte. Eenmaal besmet is er weinig tegen te doen. Patiënten ervaren zware pijn door aantasting van het zenuwstelsel.

De NVWA voert nu bron- en contactonderzoek uit. De kans is "aanwezig" dat ook andere koeien hetzelfde voer hebben gegeten, aldus het ministerie. Wageningen BioVeterinary Research (WBVR) onderzoekt om welke variant het gaat.

In de jaren negentig ontstond een epidemie van de ziekte. De Europese Unie stelde dat de epidemie in 2006 op zijn retour was.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 februari 2023

    Zolang het nog niet in The Church in Amsterdam zit mogen we op beide oren slapen !