Uitpluizen hoe de tumor van één bepaalde patiënt precies in elkaar zit: voor de nieuwe techniek die dat mogelijk maakt, trekt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de komende 3 jaar jaarlijks 4 miljoen euro uit. Met dat bedrag worden vanaf dit najaar telkens 20.000 tests terugbetaald. De patiënt zelf betaalt nog maximaal 8 euro, schrijven verschillende kranten maandag.
'Next Generation Sequencing' (NGS) heet de techniek om afwijkingen op te sporen in het DNA. In één keer worden miljoenen genetische codes gelezen, waardoor dokters te weten komen hoe een tumor in elkaar zit. Niet elke darm-, long- of borstkanker is immers dezelfde. Kanker ontstaat door fouten in het DNA van cellen, die daardoor woekeren. Maar welke fouten, dat verschilt van patiënt tot patiënt.
Dankzij deze moderne DNA-analysetechnieken wordt het volgens een mededeling van minister De Block mogelijk de behandeling te zoeken waar de patiënt het meeste baat heeft. "Als patiënt word je zo beter geholpen dan met klassieke chemotherapie en heb je ook minder last van bijwerkingen. Door deze techniek nu op grote schaal en op een georganiseerde manier te gebruiken, zetten we een belangrijke stap vooruit in de kankerzorg".
Door de hoge complexiteit en kostprijs wordt de NGS-technologie voorlopig vooral gebruikt in hooggespecialiseerde centra voor klinische proeven met nieuwe behandelingen. Maar omdat de techniek beetje bij beetje betaalbaar wordt, kan hij op bredere schaal worden ingezet, legt de minister uit. Via het pilootproject wil ze die ruime toepassing stimuleren en de NGS-technologie een structurele plaats geven in de kankerdiagnostiek.
De NGS-testresultaten worden anoniem bijgehouden in een aparte databank. Die informatie kan bijvoorbeeld helpen inschatten hoe vaak bepaalde DNA-afwijkingen voorkomen en welke behandeling effectief werkt voor de patiënt.
Intussen wordt werk gemaakt van de harmonisering van de terugbetalingsprocedures voor diagnostische testen en gepersonaliseerde behandelingen. Vandaag volgen beide procedures een aparte weg binnen het Riziv, waarbij de procedure voor de terugbetaling van nieuwe, gepersonaliseerde behandelingen vaak sneller verloopt, waardoor die soms al terugbetaald wordt terwijl de voorafgaande diagnostische test dat nog niet is.