Semivegetarisch of flexitarisch dieet: wat zijn de voordelen voor de gezondheid?

Aan het semivegetarische dieet (SVD) of flexitarische dieet is een meta-analyse gewijd op basis van de gegevens die tussen 2000 en 2016 zijn verschenen op Pubmed en die de eventuele voordelen voor de gezondheid opsomden van diverse diëten, onder ander het SVD. Het SVD is een vegetarisch dieet waarbij occasionele consumptie van vlees of vis toegestaan is. Het begrip 'occasionele consumptie' verschilde naargelang de studies.

 

Voor de volgende parameters werd een voordeel vastgesteld:

  • lichaamsgewicht (4.042 personen): niet-vegetariërs hadden een hogere BMI (28,7kg/m² versus 27,4kg/m²);
  • kanker (4.271 personen): wie het SVD volgde, liep 8% minder risico op colorectale kanker in een periode van 7,3 jaar;
  • diabetes en metaboolsyndroom (2.404 personen): in een twee jaar durende observatie blijkt uit de gegevens dat er minder gevallen van diabetes zijn bij strikte vegetariërs (0,54%), semivegetariërs (0,92%) en ovovegetariërs (1,1%) dan bij niet-vegetariërs (2,1%). De prevalentie van metaboolsyndroom lag hoger bij niet-vegetariërs (39,7%) dan bij semivegetariërs (37,6%) en vegetariërs (25,2%). De gegevens kwamen uit de studie Adventist Health Study (773 personen);
  • voedingswaarde: de conclusie voor de geanalyseerde gegevens van een transversale studie luidt dat het SVD zorgt voor 1.470mg calcium per dag, een van de hoogste innames. Het SVD is een van de diëten met de beste nutritionele densiteit. Een andere transversale analyse toont aan dat het SVD gepaard gaat met een lage calorie-inname (1.713kcal/dag).

In deze meta-analyse komt duidelijk naar voren dat het SVD de volgende voordelen kan bieden: gewichtsverlies, daling van de incidentie van diabetes en metaboolsyndroom. Het kan nuttig zijn om het SVD aan te bevelen aan mannelijke populaties, bij wie de vleesconsumptie vaker excessief is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.