In welke mate kan een gezonde levensstijl de levensduur en de autonomie verlengen?

Een Zweedse studie bij 1.104 mannelijke zeventigers (gemiddelde leeftijd = 71 jaar), die is verschenen in het Journal of the American Geriatrics Society, verzamelde gegevens over de factoren in verband met levensstijl, onder andere niet-roken, een gezonde en evenwichtige voeding en een redelijk gewicht behouden. Er blijkt een duidelijk verband te bestaan tussen deze factoren en de overleving en de autonomie in de volgende 16 jaar…

In het kader van deze studie kwam ook een andere vraag aan bod: als iemand pas laat een gezonde levensstijl aanneemt, heeft dat dan ook een gunstig effect op de levensduur en de levenskwaliteit? Kiezen voor een gezonde levensstijl, zelfs laattijdig, lijkt altijd interessant te zijn.

De studie bevatte ook gegevens over het studieniveau en de levensomstandigheden, zoals de beoordeling van het goed naleven van het mediterraanse dieet op basis van een voedingsdagboek dat de persoon zeven dagen lang moest invullen. De autonomie werd beoordeeld volgens de mate waarin de persoon de algemene dagelijkse levensverrichtingen kon uitvoeren, niet in een instelling verbleef, normaal alleen kon stappen, en volgens de cognitie, gemeten via de 'mini-mental state', met een score van 25 of hoger. Het risico op cardiovasculaire aandoeningen werd eveneens nagegaan aan de hand van de klassieke factoren. Het primaire eindpunt van de studie was het longitudinale verband tussen het in goede gezondheid verouderen, de factoren in verband met de levensstijl en de risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. De beoordeling van overleving/overlijden gebeurde 16 jaar later, aan de hand van de gegevens van het Zweedse register: van de 1.104 mannen waren er nog 369 in leven, met een gemiddelde leeftijd van 87 jaar.

Meer bepaald 57% van de deelnemers bereikte de leeftijd van 85 jaar en 75% van de 87-jarigen was nog altijd autonoom.

De factoren die verband blijken te houden met autonomie waren niet-roken, nauwgezet het mediterraanse dieet volgen, een 'normaal' gewicht en een tailleomtrek van minder dan 102cm. Deze factoren die verband houden met autonomie blijken ook factoren te zijn voor een langere overleving met een tiental jaren, in goede gezondheid en volledige autonoom.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.