Diabetes Liga wil voorschrijven Ozempic beperken tot diabetici

De Diabetes Liga vindt net als het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) dat het medicijn Ozempic alleen mag voorgeschreven worden aan patiënten met diabetes. De patiëntenorganisatie reageert daarmee op het nieuws dat verschillende versies van het medicijn de komende weken en maanden niet meer beschikbaar zullen zijn in België. Als mogelijke oplossing ijvert de Liga voor een gedeeltelijke terugbetaling van obesitasmedicatie.

Fabrikant Novo Nordisk kan de toegenomen wereldwijde vraag niet meer volgen. Ook veel mensen met overgewicht of obesitas nemen het geneesmiddel, dat patiënten helpt gewicht te verliezen. "Nadat presentator Gert Verhulst bekende het middel te hebben gebruikt, merkten apothekers meer interesse", zegt Arnout Wouters, algemeen directeur van de Diabetes Liga. "Het is heel erg dat de primaire doelgroep niet meer aan de medicatie geraakt."

Het FAGG waarschuwde eind september voor een tekort en riep artsen en apothekers toen op om Ozempic enkel nog voor te schrijven aan patiënten met diabetes. Ook de Diabetes Liga is voorstander van die maatregel, al gelooft de organisatie niet in een verbod. "De momenteel zeer dure geneesmiddelen voor mensen met overgewicht zouden ook deels moeten worden terugbetaald", vindt Wouters. "Nu betalen patiënten daarvoor 250 euro per maand. Artsen schrijven Ozempic ook voor omdat het terugbetaald wordt door het Riziv."

De Deense geneesmiddelenproducent kampt met capaciteitsproblemen in de productie door een tekort aan een of meerdere grondstoffen, stelt Wouters, die verzekert dat het niet om onwil of economische manipulatie gaat. "Diabetespatiënten worden doorverwezen naar alternatieven, die mogelijk minder goed werken dan de oorspronkelijk voorschreven medicatie", aldus de algemeen directeur. "Dat veroorzaakt ook stress, omdat dat medicijn bijvoorbeeld telkens een halfuur voor het eten moet worden ingenomen. In een recente bevraging gaf ongeveer 70 procent van de diabetespatiënten en hun omgeving aan dagelijks stress te ondervinden door de chronische aandoening."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.