Diabetes Liga vraagt uitzondering op verbod Ozempic voor niet-diabetici

De Diabetes Liga heeft  gesuggereerd om het verbod op het diabetesmedicijn Ozempic voor wie geen diabetes heeft, te nuanceren. De patiëntenorganisatie vraagt een uitzondering voor mensen met morbide obesitas.

Ondanks de nuance reageert de Diabetes Liga verheugd op de maatregel die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aankondigde. De minister wil dat Ozempic voorbehouden wordt voor patiënten met diabetes type 2. De patiëntenorganisatie herhaalde die oproep vorige week nog naar aanleiding van het tekort aan de medicatie.

De organisatie wijst er echter op dat er ook tekorten zijn aan medicatie voor mensen met obesitas. Vooral de grondstof semaglutide is schaars. Volgens de Liga moeten artsen Ozempic daarom ook, als de voorraad het toelaat, kunnen voorschrijven aan een kleine groep personen met morbide obesitas (BMI >35). "We mogen het kind niet met het badwater weggooien", waarschuwt Arnout Wouters, algemeen directeur van de Diabetes Liga.

Fabrikant Novo Nordisk kan de toegenomen wereldwijde vraag naar Ozempic niet meer volgen. Ook veel mensen met overgewicht of obesitas nemen het geneesmiddel, dat patiënten helpt gewicht te verliezen. Om te voorkomen dat mensen die om esthetische reden willen vermageren, het 'wondermiddel' gebruiken en het tekort in stand houden, volgde de minister het voorstel van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de Diabetes Liga.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.