Medicijnenverdeler CERP vervolgd voor prijsafspraken

Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit vervolgt de Brusselse medicijnenverdeler CERP wegens verboden prijsafspraken. Dat meldt het in een persbericht. Met twee andere bij het kartel betrokken bedrijven sloot het Auditoraat eerder dit jaar een schikking.

De drie groothandelaars CERP, Febelco en Pharma Belgium-Belmedis maakten volgens de concurrentiewaakhond prijsafspraken rond griepvaccins en zogenaamde "transfer orders". Dat zijn grote bestellingen die apothekers rechtstreeks bij de farmalaboratoria plaatsen maar die in de praktijk door de groothandelaars worden afgehandeld. 

De bedrijven pasten dezelfde commerciële voorwaarden toe voor de distributie van de producten aan apothekers. Voor de griepvaccins zouden ze onder meer hebben afgesproken geen kortingen toe te kennen en geen retourzendingen te aanvaarden. 

Omdat Febelco de prijsafspraken aan het licht bracht, besliste het auditoraat van de BMA om het bedrijf vrij te stellen van een boete. Pharma Belgium-Belmedis moest 26,8 miljoen euro ophoesten voor de inbreuken op de 'transfer orders' en 3 miljoen voor de prijsafspraken rond de griepvaccins. De boete werd gehalveerd omdat het bedrijf zelf bewijsmateriaal leverde en zijn betrokkenheid toegaf.

Met CERP werd geen schikking getroffen. Het Auditoraat gaat over tot een vervolging wegens deelname aan het kartel. Het Mededelingscollege zal de zaak nu onderzoeken en het bedrijf krijgt nog de kans zijn standpunt te geven, zo meldt de Mededingingsautoriteit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.